Fra eksamensoppgave til offentlig debatt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenttidsskriftet Argument ble i sin tid opprettet med to hovedmål: Å skape en arena for å vise frem kunnskapen og meningene studenter sitter på, og å lære dem å snakke om det de kan mye om, til et større publikum. Noen ganger lykkes vi litt ekstra godt med begge deler. En kronikk som begynte som en semesteroppgave ved Universitetet i Oslo ble plukket opp av NRK Ytring og sparket i gang en frisk debatt på nettsidene og i sosiale medier.

Semesteroppgave

Kulturhistoriestudent Mats Gullikstad sendte inn et bidrag til vårt temanummer om mat, som utkom i januar. Artikkelen handlet om vårt forhold til kjøtt, og var basert på en semesteroppgave han hadde skrevet i emnet KULH2030 – Natur og kultur: forholdet mellom mennesker og dyr. Hvorfor synes vi det er greit å spise griser og kylling, mens ideen av hunde- eller kattekjøtt vekker avsky? Og hvorfor er det så stor avstand mellom våre ideer om dyr, og det vakuumpakkede kjøttet man kjøper i butikken? var noen av spørsmålene Gullikstad stilte i oppgaven.

Traff en nerve

I samarbeid med Argument-redaksjonen ble det opprinnelige utkastet spisset til kronikkform. NRK Ytring plukket opp artikkelen tidlig, og publiserte den på sin hjemmeside. 133 kommentarer – en del støttende, en del kritiske, og noen ganske skarpt formulerte – viste at Gullikstads innlegg traff en nerve, og satte følelser i sving.  Skribenten selv syntes det var både morsomt og inspirerende å få så mye respons, sier han til Argument denne uka.
En uke senere fant enda et innlegg fra Argument sin vei til massemediene. Medisinstudent Jannikken Bømviks morsomme og lærerike artikkel om knuste hjerter ble republisert på Aftenposten Viten, en ny satsning som ønsker å gi forskere rom til å formidle.

Ut av skolebenkene…

I Argument får vi mange artikler som er basert på stoff studenter har gått gjennom på universitet eller høyskole. Gullikstads innlegg skilte seg ut ved å vise et tydelig personlig engasjement, i tillegg til god argumentasjon basert på fagstoff. Bømvik tok utgangspunkt i et tema alle kan relatere til – kjærlighetssorg – og brukte humor og fagkunnskap for å belyse et lite kjent syndrom.
Mange studenter opplever i løpet av studietiden å bli engasjert av tematikk som behandles på forelesninger. De ser at fagstoffet kan kobles til personlige erfaringer, ideer og meninger. Men hvordan få det ut? Selv om enkelte emner lar studenter skrive oppgaver om selvvalgte temaer, er eksamen vanligvis ikke det mest egnede stedet for å reflektere rundt alt som ikke er del av pensum. Akademiske oppgaver er dessuten underlagt strenge krav for form, stil og kildehenvisning, som gjør at de ikke blir det mest fengende type lesestoff.

…Inn på dagsordenen

For å sette noe på dagsordenen må man kunne snakke om faget sitt på en annen måte. Det er ikke nok å ha et tema som er viktig og interessant. Som oftest holder det ikke en gang å være veldig kunnskapsrik. Man bør klare å gripe fatt i et publikum fra første setning, forklare sammenhenger og ideer til folk som ikke kjenner fagfeltet, og bruke gode, klare argumenter. De store mediene får inn massevis av bidrag hver dag, og for å bli lagt merke til må man være treffsikker i både tema, stil og form. Dette er ting de færreste av oss blir flinke på helt av oss selv. Studenttidsskrifter som Argument er derfor utrolig viktige for å sikre nødvendig formidlingstrening for studenter.

Morgendagens meningsbærere

Dette gjelder ikke bare de som har lyst til å bli forfattere eller samfunnsdebattanter. Studenter er morgendagens meningsbærere, er noe vi liker å si i Argument. I så å si alle jobber er det en fordel at man evner å snakke tydelig og klart om det man er ekspert på – enten du blir lærer, forsker, saksbehandler, sykepleier, leder, politiker eller terapeut. Som student får du en utdanning som innebærer at du vet mer om et bestemt område enn de fleste andre, og får en bedre bakgrunn til å uttale deg. Det burde derfor være en selvfølge at studenter tar opp pennen og setter sine fanesaker på dagsordenen. Jeg oppfordrer derfor alle til å ta eksempelet til Mats Gullikstad og Jannikken Bømvik til etterfølgelse: Skriv om det du har på hjertet!

www.argumentnett.no

Powered by Labrador CMS