Slipp friheten fri, det er vår!

Omslag: Johannes Vaagland (Foto: Johannes Vaagland/Argument)

Frihet er på alles lepper i disse maidagene. Grunnlovsjubileet, frigjøringsdagen, men også andre friheter og ufriheter topper nyhetene: En glamorøs dame med skjegg vinner Melodi Grand Prix, Dalai Lama blir bedt å gå kjøkkenveien for å snakke til Stortinget, Russland utvider territoriet sitt uforstyrret, israelske flagg vaier i vinden på Karl Johan. 

Uuttømmelig tema

“Jeg måtte slutte å lese nyhetene og se på TV,” sa Lill-Ann Chepstow-Lusty til meg her om dagen. Hun er fotograf og jobber på Kulturhistorisk museum, og er kurator for den store utstillingen “Ja, vi elsker frihet” som er Universitetet i Oslos arena for grunnlovsjubileet. Chepstow-Lusty fant ut at å lage en utstilling om frihet fordrer at man må begrense seg selv, at man må si stopp, for temaet er stort nok til å fylle millioner av museer, vegger, gater. 

Samarbeidspartnere

Studenttidsskriftet Argument ble på et tidlig tidspunkt invitert til å lage et temanummer om frihet i faglig samarbeid med museet. Det passet bra. Argument er et tverrfaglig tidsskrift som ønsker å ta de store samtalene på tvers av fagfelt og tilhørighet, og et bredt og evigaktuelt tema som “Frihet” var midt i blinken for oss. I tillegg er vi i redaksjonen svært opptatt av formidling. Det var derfor en fin mulighet for skribenter, fotografer og redaktører å få innsyn i arbeidet som ligger foran en utstilling. Full redaksjonell frihet (!) var selvfølgelig en forutsetning.

Bak scenene

Bak kulissene mens utstillingen "Ja, vi elsker frihet" bygges. (Foto: Sarah Yasin/Argument)

Samarbeidet besto stort sett i idémyldring og utveksling av kontakter, informasjon og perspektiver: Noen ting egner seg bedre til en journalistisk oppfølging enn å være del av en ustilling; mange av temaene som blir tatt opp i utstillingen formelig ber om å bli betraktet fra flere vinkler. Vi intervjuet en norsk fribyforfatter om det å være forfulgt på grunn av sine ord, snakket med fotograf Marcel Leliënhof om hvordan det er å ta med et av de siste tabuene i Norge - den beryktede MC-klubben Hells Angels - inn i et offentlig utstillingsrom, og tok en kikk bak scenene mens utstillingen ble bygget opp.

Frihet fra eller til

Hells Angels var noe av det vanskeligste å få til, fikk vi vite - samt å få lov til å inkludere et fungerende røykerom i utstillingen. Når man lager frihetsutstilling, møter man uungåelig på grenser. Ironisk nok viste røykeloven seg å være en av de største utfordringene. Med en gang dukker spørsmålene opp: Er røykeloven begrensende, eller frigjørende? Hva er viktigst, friheten til å kunne gjøre hva man vil, eller friheten fra å bli utsatt for andres vaner? Og hvorfor virker forbud så utrolig pirrende? 

Formidling som prosess

I løpet av et halvt år - bare den siste delen i en prosess som totalt tok flere år - fikk jeg som redaktør innblikk i hvordan ord og ideer tok form og ble til konkrete objekter, kulisser og fortellinger i tekst og bilde. Som filolog og redaktør er jeg mest fortrolig med det skrevne ord. I løpet av denne tiden har jeg fått en ny respekt for arbeidet med å ta komplekse fortellinger inn i et tredimensjonalt rom, og fortelle dem på måter som både er utfyllende, oversiktlig og pirrende, som er korrekt men også gir rom for egne tolkninger og betraktninger. En utstilling blir til i en prosess av kolliderende meninger, ideer og grunnsyn, der estetiske hensyn møter praktiske, lovverket møter innfall, og ulike metoder og fagmiljøer konfronteres.

Resultatet

Fra idé til utstilling er en omfattende prosess. (Foto: Sarah Yasin/Argument)

Resultatet, for Arguments del, ble et temanummer som nettopp tar for seg ulike uttrykk for og sider ved frihet - fra revolusjon til okkupasjon, fra bikere til Aretha Franklin, fra nettdebatt til forfulgte forfattere, fra frigjøringskamp til barnetog. Tidsskriftet kan leses i sin helhet på nett (pdf).

Frihetsnummeret feires med en slippfest 14. mai på café Mir, der vi blant annet har invitert den nyslåtte doktoren Karoline Andrea Ihlebæk til en samtale om ytringsfrihet og redaktøransvar i en raskt endrende mediehverdag.

Utstillingen “Ja, vi elsker frihet” ved Kulturhistorisk museum åpner 17. mai og står ut året. 

Powered by Labrador CMS