Lider du av Naturlig Arbeids Vegring og ikke vil telles? SSB hjelper deg!

Hva gjør du for noe sa kalven? Jeg teller meg, sa geitekillingen, skal jeg telle deg også? Hvis det ikke gjør vondt så, sa kalven. Det gjør det vel ikke stå stille, så skal jeg telle deg også? Nei, jeg tør ikke, kanskje jeg ikke får lov av mora mi engang, sa kalven og trakk seg unna. Men geitekillingen fulgte etter og sa: Jeg er en, og du er to, 1-2.

Det telles og det telles, men hvem telles og hvem telles ikke og hvorfor er det slik? Hvor mange er egentlig arbeidsledige i dette landet?

Lider du av Naturlig Arbeids Vegring og ikke fått deg jobb i akademia? Er du blant de som må ta den tunge veien til nærmeste NAV-kontor? Hvis du i tillegg ikke vil telles, da bør du lese videre.

Å telle hvor mange som ikke er i jobb i dette landet er ingen lett oppgave. SSB har fått jobben, men hvem som skal telles, og hvem som ikke skal telles ja, det er det Gro Harlem Brundtland som har bestemt – og ingen kødder med den dama – så derfor teller SSB kun noen av de som ikke har fått seg jobb i det siste.

Så hold tunga rett i munnen: NAV registrerer de som søker etter jobb, men putter de i ulike båser:

  • De som mottar dagpenger og er arbeidsledige
  • De som deltar på et eller annet tiltak som får tiltakspenger
  • De som går på avklaringspenger og som har vært syke eller har nedsatt arbeidsevne

Selv om NAV forventer at alle disse folka skal søke jobber, så er de altså ikke arbeidsledige.

NAV sier at 2,8 prosent er arbeidsledige og med de på tiltak er det 3,6 prosent. SSB sier at det er 4,9 prosent arbeidsledige. TV2 derimot har regnet seg frem til at alle som får en eller annen ytelse og søker jobber eller står registrert som arbeidsledige så er det 7,8 prosent arbeidsledige i landet. Men 5 prosent fra eller til vi snakker om skarve 88 000 mennesker, men slikt må vi regne med, vi pirker ikke!

Så hvis du er litt fortvila over at du ikke får jobb og det er lav ledighet, og hvem har skylda for elendigheten da – så husk det finnes tre former for løgner: løgn, forbannet løgn og statistikk.

Hvis du derimot ikke er frustrert over jobber du ikke får, men lider av en mer permanent Naturlig Arbeids Vegring så kom deg i riktig bås hvor du er langt fra arbeidslivet og ikke blir telt som arbeidsledig.

Og åssen gjør SSB, NAV når en teller da? Jeg gjør bare sånn: En for meg og to for kalven og tre for kua og fire for oksen – 1,2,3,4 og geitekillingen endte som tellemester – og det gjør vel SSB og NAV også!

Vil du vite mer om telling, løgn, forbannet løgn og statistikk? Les: 

http://www.tv2.no/a/8883101/

http://www.tv2.no/nyheter/8879865/

 

 

 

Powered by Labrador CMS