Min Dannelsesreise
Hørt om dannelsesreise? India for kongebarna, Trollhättan i Sverige for min del. På ingen måte like eksotisk ved første øyekast, men hvem vet? Min reise på fire år er noe lengere enn de to månedene til kongebarna, mulig at jeg trenger lengere tid til danning siden jeg kun skal rett over grensa? I 2020 skal jeg få gullmedaljen rundt halsen og kunne smykke meg med Norges høyeste utdanning - en doktorgrad i Pedagogikk med arbeidsintegrerende læring.
I denne bloggen skal jeg dele min studiehverdag med opp- og nedturer på min reise som stipendiat. Jeg skal skrive om hvordan hverdagen egentlig er med stress og late dager, dager hvor jeg føler med som verdensmester og de dagene hvor jeg ligger hjemme i senga i fosterstilling skamfull og uten selvtillit. Innimellom skal jeg også dele forskningen min, tema, resultater og artikler.
Å komme seg gjennom nåløyet og bli ansatt som stipendiat er en reise i seg selv. Jeg skal fortelle litt om det. Utdanningskravet er mastergrad og ofte står det at man må ha karakteren A eller B, så det holder ikke å være gjennomsnittlig - man sluser gjennom de studentene som har vist evne og vilje til å nå toppen. Selv har jeg en Bachelor i Kulturfag, pedagogikk på masternivå og en master i organisasjon og ledelse - så en del utdanning ligger i bunn.
Stipendiatet ble utlyst våren 2015, med søknadsfrist i august. Det kom omkring 20 søknader, og disse ble gjennomgått av en komite ved Høyskolen i Østfold. De søknadene som slapp gjennom første nåløye ble sendt videre til en ekstern komite ved Universitetet i Karlstad (Sverige) og en ny runde med siling før vi sto igjen en håndfull kandidater som ble innkalt på intervju. I søknaden skriver man en prosjektskisse for tema, metode og relevant teori som skal være mitt forskningsprosjekt og ende opp i en avhandling. Min prosjektskisse finner du her - prosjektskisse- /sites/forskning.no/files/prosjektskisse_stipendiat_hio.pdf
Av og til blir det lyst ut stipendiatstillinger hvor det er fokus på visse området. I mitt tilfelle ønsket høyskolen prosjekter som var koblet til kritisk arbeidslivsforskning gjerne innenfor utdanningsområdet. I tillegg skriver man en ordinær søknad og legger ved CV.
Tidlig i oktober ble jeg innkalt på intervju som ble gjennomført i midten av november og den 27. november var innstillingen klar. Prosessen krevde en god porsjon tålmodighet og utholdenhet. Da jeg ble innstilt som nummer 1, felte jeg en liten tåre og ringte min veileder fra masterstudiet for å dele denne glade nyheten. I jobbsammenheng er dette den viktigste og mest spennende prosessen jeg har vært i. Det var nå eller aldri og det ble nå.
Mine to gode hjelpere i prosessen, Kjeld Qvortrup og Jan Moren ble invitert på Haldens beste resturante, Curtisen for en fem retters middag med god drikke, akkurat slik det skal være i akademia med middag og fest. Det er en annen historie som vil bli fortalt i et senere blogginnlegg som kommer til å hete: Hvordan (unngå å) bli alkoholiker - fest og moro i akademia.
(Forsidebilde: Colourbox)