Koronavaksiner som Pfizer BioNtech (bildet) og Moderna-vaksinen, gis i to doser. Men har du hatt korona, anbefaler FHI kun én dose,

Derfor anbefaler FHI nå bare én vaksinedose til folk som har hatt korona

Anbefalingen gjelder uansett hvor lenge det er siden du hadde koronainfeksjonen. – Fordelen er at vi kan vaksinere flere, sier immunolog Gunnveig Grødeland.

Koronavaksinene som brukes i Norge nå, fra legemiddelselskapene Moderna og Pfizer, skal gis i to doser.

Vaksinen fra Johnson & Johnson som er planlagt levert til Norge denne våren, skal bare gis i én dose.

Men dersom du har en godkjent positiv koronatest, en antigentest eller antistofftest, skal du bare ha én dose av de andre vaksinene også. Dette er nå anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

I vaksineveilederen til helsepersonell står det at én vaksinedose til personer som har gjennomgått covid-19, ser ut til å gi like god eller bedre beskyttelse, sammenlignet med to vaksinedoser for personer som ikke har hatt covid-19.

Dette viste også en studie fra Mount Sinai-sykehuset i New York, som forskning.no omtalte i mars.

Første dose virker som dose to

Vaksiner lages for å danne immunresponser som etterligner de viktigste elementene i immunforsvarets naturlige reaksjon på levende virus.

– Hvis man har hatt covid-19, vil infeksjonen gi gode immunresponser. Forskning har vist at selv de som har hatt mild sykdom, får ganske gode immunresponser, sier Gunnveig Grødeland.

Hun er immunolog og forsker ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.


– Det vil si at en vaksinering etter infeksjon vil øke antistoffer og andre immunresponser i kroppen så mye at man oppnår fullgod beskyttelse.

– Andre dose på toppen av dette blir som en tredje eksponering, og det kan gi enda høyere immunresponser. Dette øker risikoen for milde og forbigående bivirkninger som er typiske for immunresponsene som dannes.

- Andre dose blir som en tredje eksponering hvis du har hatt korona, sier Grødeland.

– Men det er ikke vist at dose nummer to øker risikoen for alvorlige og sjeldne bivirkninger, sier Grødeland til forskning.no.

Én dose uansett når du hadde korona

Ifølge FHIs veileder, er det svært liten risiko for at du blir koronasmittet igjen de første tolv månedene etter infeksjonen.

Og de fleste som blir smittet igjen, får milde eller ingen symptomer. De ser heller ikke ut til å forårsake smittespredning.

Det holder altså med én vaksinedose for disse, og dette gjelder uansett hvor lenge det er siden de hadde korona, ifølge FHI.

Første og andre vaksinedose er helt like.

– Fordelen med at disse får én dose er at vi kan vaksinere flere, sier Grødeland til forskning.no.

Helst tre måneder etter infeksjon

FHI oppdaterte veilederen med anbefalingen én vaksinedose til tidligere koronasmittede, 9. mars.

På det tidspunktet var 78 000 smittede registrert i Norge. Det faktiske tallet antas å være noe høyere.

– Vi har dessverre ikke oversikt over hvor mange av disse som er vaksinert eller har fått to doser, skriver overlege Sara Viksmoen Watle ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI, i en e-post.

De tidligere smittede som ennå ikke har fått vaksinen, bør få den tidligst 3 måneder etter covid-19-sykdommen, fordi dette gir best beskyttelse, ifølge veilederen

De trenger bare én dose uansett hvor sterke symptomer de hadde.

Hvis det er usikkert om en person har hatt korona, anbefaler FHI at personen får vanlig antall vaksinedoser.

Én av forskerne bak Mount Sinai-studien fra mars tok til orde for å teste amerikanere før vaksinering, hvis det var tvil om at de hadde hatt viruset tidligere.

FHI mener det ikke er behov for dette, ifølge veilederen til helsepersonell i Norge.

Det tror ikke Gunnveig Grødeland heller.

– Færre helt symptomløse enn antatt

– De fleste som har vært såpass syke at de har hatt symptomer, har nok testet seg. Da bør man ha klart å fange opp de det gjelder fra før.

Det er kjent at immunresponsen kan vare kortere hvis du har hatt korona uten symptomer, enn hvis du har blitt syk av viruset.

– Men det er langt færre som får korona helt uten symptomer, enn vi trodde tidligere, sier Grødeland.

Endret 02. 09. 2021: I setningen «De tidligere smittede som ennå ikke har fått vaksinen, bør få den tidligst 3 måneder etter covid-19-sykdommen» hadde tallet 3 falt ut. Takk til en årvåken leser som varslet oss om dette.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?
forskning.no har nå stengt kommentarfeltet - les mer.

Powered by Labrador CMS