Etikk og legemiddleutvikling på timeplan

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i år har jeg blogget om elever ved Ullern vgs som får utplassering på Radiumhospitalet. Dette er en del av den skolefaglige avtalen mellom Oslo Cancer Cluster og Ullern videregående skole. Den avtalen omfatter også såkalte storforelesninger. Det vil si at ansatte i bedriftene eller organisasjonene som er medlem av Oslo Cancer Cluster holder forelesninger for elever på Ullern. I går for eksempel, snakket medisinsk direktør Jon Sigur Riis fra legemiddelfirmaet MSD om etikk og samfunnsansvar innen legemiddelutvikling for økonomielevene i tredje klasse. Og utover våren nå arranger vi to storforelesninger til og en paneldebatt. Ideen er at elevene skal få treffe virkelige folk i virkelige jobber som snakker om emner elevene har på timeplanen.

Jeg satt på skolebenken selv sammen med de drøyt 100 elevene i går og hørte på Riis. Det var kjempegøy! Riis er utdannet lege og har blant annet jobbet som ”legevaktslege” for skipsflåten i Barentshavet før han startet i legemiddelfirmaet Sanofi-Aventis, og nå rett etter jul byttet til MSD. MSD er et stor globalt legemiddelfirma med over 100.000 ansatte i hele verden, men de er bare 160 i Norge. Riis fortalte elevene litt om bransjen og mye om hvordan legemiddelutvikling foregår i dag, og etiske spørsmål i forbindelse med dette og kritikk som bransjen får generelt. De én og en halv timene som Riis skulle snakke utviklet seg til å bli en én og en halv time dialog med elevene der de kommenterte, spurte spørsmål og svarte på spørsmål.

Tankevekkende og interessant. Og noen deler var litt overraskende. Jeg hadde nok forestilt meg at elevene skulle være mer kritiske og negative til en del av de problemstillingene som Riiis tok opp. Blant annet var de ikke veldig kritiske til verken dyreforsøk eller kliniske studier som involverer barn. På den andre siden reflekterte de godt rundt eventuelle motforestillinger, som at verken barn eller dyr har en fri vilje til å si at nei, dette vil jeg ikke være med på, slik voksne mennesker har når de deltar i kliniske studier. Samtidig diskuterte de rundt hva som er alternativet: Å prøve ut nye medisiner rett i mennesker uten dyreforsøk? Å aldri teste ut medisiner på barn, før de blir gitt til barn?

Riis innledet hele foredraget sitt med to enkle overordnede spørsmål: Hvem har ansvaret for vår helse – og hva er egentlig helse? WHO sin definisjon av helse er veldig vid og går ut på at helse er en tilstand av både fysisk, psykisk og sosialt velvære. Og vi mennesker bryter ned helsen vår nesten hver bidige dag ved å spise for mye, for lite, feil, bevege oss lite eller oppholde oss i miljøer som er skadelige for vår helse. Oppfølgingsspørsmålet til Riis gikk så inn i kjernen av foredraget hans: legemiddelindustrien er en kommersiell aktør som tjener penger på at folk er syke, på folks helse – er det greit? I det store og hele syntes elevene det, men som en kommenterte: det er bedre sånn som det er i Norge at legemiddelindustrien ikke kan reklamere direkte til folk flest, slik de gjør det i USA.

Den største aha-opplevelsen i går for elevene kom nok da Riis gikk inn i legemiddelutviklingen og viste både hvor lang tid det tar, hvor mye det koster og ikke minst hvor mange lovende molekyler man forsker på før man til slutt ender opp med én medisin: Å utvikle ett legemiddel betyr ofte at forskerne har startet med 5000-10000 interessante molekyler, utviklingen tar fra 10 til 15 år og koster 1,3 milliarder dollar, fortalte Riis. Da gikk det et stønn igjennom salen… 1,3 milliarder dollar er mye penger.

Den halvannen timen som var satt av til Riis gikk så alt for fort, men lærerne i de to klassene forsikret om at de skulle følge opp forelesningen og diskutere videre. Og det er jo nettopp det som er så fint med disse forelesningene, at elevene får perspektiver fra de som jobber med dette i det daglige. Helt til slutt: Gratulerer masse til Ullern med rekordsøking i år! Aldri tidligere har flere hatt lyst til å gå på Ullern. Det er superbra. Vi håper jo at samarbeidet med oss er med på å gjøre Ullern til en attraktiv skole.

Fortsatt god uke:)

 

Powered by Labrador CMS