Innovasjonsglad

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her om dagen ble jeg kjempeglad. Og det som gjorde meg så glad var at én av Oslo Cancer Cluster sine medlemsbedrifter, PCI Biotech, vant to innovasjonspriser i kåringen til DNB Nor.

I biotekbransjen er det ofte langt mellom lyspunktene, og da er det så ekstra morsomt når det går veien: Det tar i gjennomsnitt 15 år for å utvikle en ny kreftmedisin, og det er langt mellom de som lykkes - som faktisk utvikler nye behandlinger. PCI har enda ikke utviklet en medisin du kan få om du har kreft, men de er på vei og har gode resultater fra såkalt klinisk utprøving. PCI bruker en spennende teknologi basert på lys, som så langt ser ut til å kunne gi en svært kraftig økning av effekten av cellegift på kreftsvulster. De prøver ut metoden sin først og fremst på kreftsvulster i hodet og i nakken. Det de gjør er å sørge for at kreftmedisinen kommer der den skal -  inn i kreftcellen - og ikke suser rundt og gjør skade eller ikke har noen effekt.

Priser er ikke dagligdags i biotekbransjen, og jeg vet at de som jobber i PCI, de ble utrolige overrasket og glade for å motta ikke bare Folkets pris, men også hovedprisen i denne kåringen: De er en gjeng med veldig dedikerte mennesker som er opptatt av  pasientene: de vet at én av tre får kreft og at ny behandling må til. Bak selskapet står det en rekke dyktige kreftforskere fra Radiumhospitalet som har utviklet teknologien som bedriften nå kommersialiser: Kristian Berg og andre.

Så gratulerer til PCI og kreftforskerne bak selskapet!

PS. Om du vil lese mer om teknologien, så se en artikkel jeg skrev om PCI her på forskning.no for noen år siden

Powered by Labrador CMS