Positivt med ny bioteknologistrategi

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag forrige uke, 9. desember, la Regjeringen fram en helt ny biotekstrategi. Oslo Cancer Cluster er i hovedsak veldig positiv til denne.

- Den er godt forankret i seks departementer og lover en satsing på helse og klinisk utprøving, noe vi i Oslo Cancer Cluster har jobbet for å få inn, sier Jónas Einarsson, styreleder i Oslo Cancer Cluster.

Regjeringens strategi for bioteknologi har som mål at bioteknologi skal tas i bruk for å styrke nasjonal verdiskaping, helse og ivareta miljøet. Strategien vil følges opp med over 175 millioner kroner årlig.

Strategien slår fast at det skal ”bygges videre på etablerte nærings- og kompetanseklynger(…)Oslo Cancer Cluster er en slik medisinsk klynge som regnes blant de viktigste klyngene globalt innenfor kreftbehandling,” står det å lese i strategien.

- Denne anerkjennelsen fra Regjeringens hold setter vi enormt pris på, og det er godt å se at vi kan forvente videre satsing på klynger. Vi har fått til mye siden starten i 2006, men det er fremdeles en rekke utfordringer der ute som må løses som tilgang til kapital og til kompetent arbeidskraft, sier Einarsson.

Flere av bedriftene som er medlemmer av Oslo Cancer Cluster er trukket fram positivt i strategien:

”Photocure, Algeta, DiaGenic, Clavis Pharma og PCI Biotech står i spissen for en voksende klynge bioteknologiselskaper på Oslo børs. Både Photocure og Diagenic har evnet å ta sin kommersialisering helt ut til produkter på markedet. Photocure, Algeta og Clavis har gjort store, internasjonale avtaler som har vakt stor oppsikt. Et høyt antall bedrifter av denne typen viser at den helserelaterte bioteknologinæringen har utviklet seg positivt. De fleste bedriftene er lokalisert i Oslo-regionen.”

- Dette er alle selskaper som er etablert på bakgrunn av norsk forskning, og som utvikler innovative kreftmedisiner og diagnostikk. Det er veldig hyggelig at de blir trukket fram som de gode eksemplene de er, og vi håper at biotekstrategien vil gjøre det enklere for disse og lignende selskaper med å lykkes globalt. Det er det eneste som gjelder i denne bransjen, og da trenger de drahjelp fra det offentlige Norge, sier Einarsson.

 

Powered by Labrador CMS