Praksis på laben

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her forrige uke fikk jeg mulighet til å være flue på veggen mens åtte biologielever hadde praksisutplassering på Radiumhospitalet i regi av det skolefaglige samarbeidet mellom Ullern videregående skole og Oslo Cancer Cluster. Det var veldig morsomt, både for meg, elevene og de ansatte på sykehuset. Elevene fikk mulighet til å drepe eggstokk-kreftceller ved hjelp av en spesiell lysbehandling og lære mer om sammenhengen mellom sol, helse og kreft på avdelingene til to av Norges toppforskere innen strålingsbiologi: Kristian Berg og Johan Moan.

- Dette er en unik mulighet, sa Aksel Stien til meg. Han går i 3. klasse på Ullern videregående skole og har lyst til å studere medisin. - Dette er et pilotprosjekt og vi er representanter for Ullern, sa han i fullt alvor. Ungdommen nå til dags – flinke er de! Disse åtte imponerte forskerne veldig med sin iver og kunnskap. På sett og vis var elevene utvalgte. Siden det er første gang Ullern og Oslo Cancer Cluster arrangerer utplassering, så ville vi starte i det små med få elever for å finne ut av hva som fungerer og ikke. Derfor ble disse åtte valgt ut på bakgrunn av søknad der egen motivasjon og begrunnelse talte mye. 

På sikt skal imidlertid dette tilbudet om utplassering for Ullern-elevene utvides, slik at hele 40 elever i året får muligheten til å delta på utplassering. Det er en investering i fremtidige forskere. Det ga elevene tydelig uttrykk for. Vel var de motiverte fra før av, men det er jo noe med å se med egne øyne hvordan forskere og leger jobber i det daglige, teste ut labarbeid i praksis og ikke minst komme ut av klasserommet og oppleve noe annet utenom den daglige tralten. Ikke minst var dette gøy for de ansatte på sykehuset skjønte jeg. De trakk fram at de lærte mye om formidling av å ha besøk av de videregående elevene, for her gjaldt det å bevege seg utenfor stammespråket og forklare enkelt og fengende. Og det er kanskje en litt uventet, men veldig positiv bivirkning, av denne utplasseringen.

Viktig var det også at de åtte elevene storkoste seg på Radiumhospitalet. – Det er gøy å få en forståelse for realfagene gjennom praktisk arbeid på laben. Vi bruker jo matte, kjemi, biologi og fysikk om hverandre. Det er veldig bra for motivasjonen, fortalte Aksel. Gull! Da fungerer utplasseringen sånn den er tenkt fra både Ullern sin side og Oslo Cancer Cluster sin side. Det er viktig for oss at vi er med på å utdanne neste generasjons forskere. Norsk forskning og bioteknæring trenger disse gode hodene.

Samarbeidet mellom Ullern og Oslo Cancer Cluster har pågått et par år, og utvides stadig. Til høsten skal jeg få ansvaret for en del elever fra media og kommunikasjons-linjen. Det gleder jeg meg veldig til. Jeg har allerede en del planer for hva de kan hjelpe meg med i min jobb. På hjemmesidene våre kan du lese mer om samarbeidet med Ullern. Og på Ullern sine hjemmesider kan du lese mer om utplasseringen, skrevet av noen av elevene på medier og kommunikasjonslinjen.

Vi i Oslo Cancer Cluster oppfordrer andre skoler og forskningsinstitusjoner til å sette i gang med liknende samarbeidsaktiviteter – så får flere elever mulighet til å få smaken på forskerlivet. Det fortjener de!

Fortsatt god mandag:)

PS Østlandssendingen lagde reportasje om utplasseringen. Innslaget vil bli sendt i løpet av denne uken eller neste.

 

Powered by Labrador CMS