Spennende nye kreftselskaper

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vokser og gror i Oslo Cancer Cluster. Fire nye kreftbiotekselskaper har sett dagens lys det siste året. Og de er superspennende. Selv om de er 4 nye, er 2 og 2 ganske så like: 2 er etablert av de samme gründerne bak Algeta (kreftselskap som i løpet av neste år har sitt første produkt på markedet: en kreftmedisin mot prostata med spredning).

Gründerne heter Roy Larsen og Øyvind Bruland og de to nye selskapene er Oncoinvent og Nordic Nanovector. Oncoinvent skal blant annet se på en ny måte å kurere benkreft på - ikke bare i mennesker, men også hunder. Kreft i hunder og mennesker arter seg nemlig ganske så likt. Nordic Nanovector har kommet litt lengre enn Oncoinvent, og bruker som Algeta radioaktive partikler til å lete opp kreftceller og ta dem ut. Bedriften satser i første runde på å utvikle en behandling mot en spesiell type kreft i lymfesystemet som heter Non-Hodgkins Lymfom. Nordic Nanovector har akkurat fått med seg Jan Alfeim, som tidligere var i Clavis Pharma, på laget. Han er en svært erfaren kreftbiotek-mann. Målet til Nordic Nanovector er å utvikle en målrettet behandling av lymfekreften som kan kurere dem som lider av denne krefttypen. 

Så var det de neste 2 ut. Dette er 2 selskaper som begge jobber med å utvikle kreftvaksiner. Dette er altså ikke en vaksinering mot kreft i sin alminnelighet - det hadde jo vært noe…!!!:) - en kreftvaksine fungerer sånn at den setter i gang immunforsvaret til dem som er rammet av kreft, slik at kreftcellene tas ut av kroppens eget forsvar. Ikke verst det heller da.
 

Disse selskapene heter Ultimovacs og Targovax. For å ta sistnevnte først: Targovax skal i første rekke utvikle en vaksine mot kreft i bukspyttkjertelen. Selskapet går inn i klinisk studie fase II nå snart. Ultimovacs har kommet litt kortere, men selskapet skal på den annen side prøve å utvikle en universell kreftvaksine, det vil si en vaksine som fungerer på alle krefttyper. De skal starte opp med klinisk utprøving neste år, mest sannsynligvis her i Oslo. Det som er veldig spennende med Ultimovacs er at de har fått investeringer fra selveste Bjørn Rune Gjelsten, og han bidrar også aktivt inn med sin kompetanse i selskapet.

Begge kreftvaksineselskapene lener seg tungt på forskning fra professor Gustav Gaudernack - som er anerkjent over hele kloden på dette feltet + hans mange dyktige kollegaer ved Oslo universitetssykehus.

Det blir spennende å følge disse 4 selskapene videre. Siste ord er ikke sagt om dem - det er sikkert og visst.

God ettermiddag:)

MVH Elisabeth

 

 

Powered by Labrador CMS