Energieffektive matbutikker – hvordan får vi det?

Bloggere: Ingrid Camilla Claussen, Forskningsleder, SINTEF Energi og Anne Karin Hemmingsen, Seniorforsker SINTEF Energi.

Snart skal alle supermarkeder i Europa bli mer energieffektive og miljøvennlige. Miljømerking av supermarkedene, er en av pådriverne for at matbutikkene velger de smarte teknologiske løsningene.

Et nytt EU-forskningsprosjektet som vi leder, SuperSmart, skal støtte innføring av et nytt europeisk “ECOlabel” (merkeanordning) ved å utvikle kriteriene og det tekniske underlaget for etablering av en slik merkeanordning.

Sammen med REMA 1000 har vi allerede utviklet kanskje Norges mest energigjerrige butikk på Kroppanmarka.  Den åpnet i 2013, og har et energiforbruk på 30 % under tilsvarende butikker.

SINTEF Energi og REMA eiendom fikk tildelt Energispareprisen 2014 av Trondheim Kommune. (Foto: Gry Karin Stimo/SINTEF)

Og ikke bare var butikken energigjerrig, men systemløsningen for kuldemaskineriet er basert på bruk av det naturlige kuldemediet CO2.

SINTEF Energi har, i tett samarbeid med NTNU, i mange år jobbet for å utvikle og forbedre kjøle- og ventilasjonsløsninger for energieffektive og miljøvennlige butikker, ved bruk av det naturlige kuldemediet CO2

Hva er problemet med kjølesystemene?

Du husker kanskje at forskerne oppdaget hull i ozonlaget sent på 90-tallet og KFK-gassene fikk skylden? KFK ble erstattet av mer miljøvennlige gasser, men de nye er fortsatt ikke helt uskyldige (HKFK- og HFK-gass). Dessverre er det slik at kjølesystemer som finnes i alle matvarebutikker i hele Norge og Europa, og i de fleste industrielle land, lekker fortsatt kuldemedier under sin levetid, som gir direkte utslipp og påvirkning av miljø hvis kuldemediet er av syntetisk opphav.

Derfor er det virkelig “SuperSmart” å utvikle mer energieffektive og miljøvennlige løsninger som kan brukes i hele Europa.

Regulere eller informere?

Hva skal egentlig til for at matkjedene og “kjøpmenn” velger slike grønne teknologiske løsninger for sine butikker?

Trenger matkjedene bedre informasjon om smarte og grønne løsninger? Eller trenger vi regelendringer, nasjonalt og internasjonalt, som fremmer bruk av og overgang til naturlige kuldemedier? Eller må matkjedene bevisstgjøres rundt det å velge de riktige, integrerte energieffektive løsningene for hele oppvarmings- og kuldesystemene til en butikk?

SuperSmart adresserer nettopp disse utfordringene for å fjerne de ikke-teknologiske barrierene innen supermarkedssektoren i Europa, og for å øke bevisstheten og kunnskapen rundt mer miljøvennlige løsninger.

Vi er glade i eplejuice, men disse kartongene er med i et forsøk, og må ikke røres.... (Foto: Anne Steenstrup-Duch)

Prosjektet støttes av hele sektoren; fra utstyrsprodusenter, konsulenter, leverandører og sluttbrukere, og skal koordineres av SINTEF Energi. SuperSmart vil være et kunnskapssenter, med mål om å levere spesialiserte opplæringsprogram for de ulike aktørene, samt underlag, dokumentasjon og kriterier som kreves for en vellykket overgang til energieffektive og miljøvennlige energisystemer for supermarkeder.

“Alle” snakket om CO2 som kuldemedium

I april møttes de store aktørene i verden innen kuldeteknikk i Barcelona. Her var blant annet supermarkedkjeder som Carrefour, Aldi Süd og Marks & Spencer. Vi var også der. “Alle” snakket om innfasing av CO2 som kuldemedium i eksisterende og nye fremtidige kjøletekniske løsninger for butikker.

Men hvorfor er alle så opptatt av nye kjøleløsninger? Bakgrunnen er veldig enkel: the new EU F-gas Regulation. EU-direktivet som ble gyldig fra 1. januar 2015 vil være med å styrke eksisterende mål om å redusere fluorinerte GHG utslipp ved å fase ut de mest potente F-gassene som selges i Europa i dag, for å fremme utviklingen av mer klimavennlige teknologier. I tillegg vil F-gasser i mange typer utstyr som f.eks kjøleskap og airconditionanlegg, forbys og leverandørene MÅ nå tenke nye miljøvennlige løsninger. For utstyr som allerede er i bruk vil dette direktivet medføre strenge reguleringer og ikke minst gjenvinning av kjemikaliene når utstyr skrotes.

Anne Carin Hemmingsen og Ingrid Camilla Claussen

Naturlige kuldemedier er fremtiden

Nye syntetisk løsninger er under utvikling, og sterke krefter er i sving for å påvirke utstyrsleverandørene til å bruke deres løsninger. De siste syntetiske løsningene har mindre påvirkning på den globale oppvarmingen (lavere GWP-verdi), og vil i en overgang være viktig for at eksisterende og allerede implementerte løsninger kan brukes noen år til før de kan erstattes med nye anlegg som bruker naturlige kuldemedier.

Men for å nå verdens klimamål vil de naturlige kuldemediene være fremtiden, siden deres miljøpåvirkning er kjent, noe som ikke er tilfelle for nye lav-GWP stoffer og -blandinger.

SuperSmart prosjektet vil definitivt være med å dra lasset mot en mer miljøvennlig supermarkedbransje, og neste stopp er Gustav Lorentzen Natural Working Fluids Conference 2016 i Edinburgh i august. Her vil det være flere faglige innspill fra prosjektet og de involverte partnerne.

SINTEF og NTNU har jobbet med naturlige kuldemedier i flere tiår. Det er takket være Gustav Lorentzens (senior) sine ideer at NTNU og SINTEF-miljøet i dag er et internasjonalt ledende miljø for utvikling av miljøvennlig kuldeteknikk. Og det er derfor ekstra kult å være med på å få realisert hans ideer.

  • Vi skal lage verdens mest energieffektive industri! Finn ut mer om vårt nye senter: FME HighEFF her.
Powered by Labrador CMS