Kinas første Mars-sonde

<br>Kinas første sonde til Mars skal etter planen skytes opp i 2020. Bildet er fra animasjoner utgitt av CCTV America.

Kinas første sonde til Mars skal etter planen skytes opp i 2020. Bildet er fra animasjoner utgitt av CCTV America.

Romforskning

Kinas første Mars-sonde vil være utstyrt med 13 instrumenter, inklusive seks rovere, når den skytes opp i 2020-vinduet. Det fortalte Zhang Ronqqao, sjef for prosjektet, nylig. Hensikten er å skaffe informasjon om miljøet på Mars, morfologien og atmosfæren, for derved å holde tritt med USA, India og Russland.

Bærerakett skal være en Long March 4 skutt opp fra Wenchang. Orbital- og landingsseksjonen vil bruke syv måneder på å komme frem til en bane rundt Mars, der separasjon finner sted og landingsseksjonen dirigeres ned i et lavtliggende område på den nordlige halvkulen.

Orbitalskesjonen skal medføre et kamera som kan sammenliknes med det på NASAs MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Oppløsningen på bildene er 50 centimeter, mot MRO´s 25 centimeter. Det kinesiske kameraets skårbredde er imidlertid større.

Ellers kan nevnes at Kina planlegger å sende sonder til Jupiter i 2036 og Uranus i 2046.


Video fra CCTV America viser animasjoner av Kinas første Mars-sonde.

Slutten for Cassini

De siste signalene fra Cassini-sonden i det planlagte, destruktive møtet med Saturn-atmosfæren ble mottatt av NASAs Deep Space Network antenner ved Canberra i Australia 15. september klokken 13.55 norsk tid. Dette var 83 minutter etter de var sendt fra sonden, og innenfor et halvt minutt av beregningene gjort på forhånd.

”Signalet fra Cassini er borte, og det samme vil sonden være i løpet av de neste 45 sekundene,” sa prosjektlederen Earl Maize. ”Jeg erklærer ferden avsluttet.”

Cassini overførte de siste bildene av Saturn-systemet i timene før møtet med atmosfæren, og omstilte seg deretter for en sann tid overføring av data fra åtte instrumenter.

Av spesiell interesse i målingene var forholdet mellomhydrogen og helium i atmosfæren,” uttalte Cassini prosjektforskeren Linda Spilkes. ”Og det er noe man bare kan skaffe seg ved direkte målinger på stedet.”

”Det hadde vært et alternativ å sende Cassini helt ut av Saturn-banen. Men muligheten for å få tak i dem i et destruktivt møte med atmosfæren  var for fristende,” sa Maize.


Konferanse på JLP få dager før Cassini brant opp i Saturns atmosfære. Her oppsummeres hva romsonden har gitt av ny kunnskap.

New Horizons vekket

NASAs New Horizons er nylig vekket opp av en fem måneders dvale tilstand, ble det meldt 21. september.

Sonden er ved god helse, klar for å gjenoppta studiene av Kuiper-beltet, ringen av kalde, mørke himmellegemer utenfor banen til Neptun.

Romfart generelt

NASA og Roskosmos i samarbeid om Deep Space Gateway?

Det er indikasjoner på at Russland kan tenke seg å samarbeide med USA om det foreslåtte Deep Space Gateway prosjektet, og det ble faktisk 27. september, under IAF-konferansen i Adelaide, Australia, undertegnet en avtale som kan åpne for innledende studier. Også andre land eller organisasjoner vil kunne delta, men foreløpig er det altså langt fra snakk om utvikling og bygging

NASA la frem Deep Space Gateway planene tidlig i år, og det er meningen at stasjonen skal plasseres mellom Jorden og Månen. 

Russlands bidrag til samarbeidet kan bli et fartøy for transport av mennesker mellom Deep Space Gateway og Månens overflate.


Video fra nettstedet Engadget presenterer samarbeidet om Deep Space Gateway mellom USA og Russland.

Den internasjonale romstasjonen

Dragon forsyningsfartøy ned

Et Dragon forsyningsfartøy med noe over 1700 kilogram last landet i Stillehavet 17. september. Fartøyet ble tidlig på morgenen koblet fra romstasjonens Harmony-seksjon ved hjelp av Canadarn2 robotarmen, hvoretter små manøvreringsmotorer sørget for separasjon før den virkelige oppbremsingen ble innledet.

Landingen utenfor kysten av Baja, California, fant sted 5,5 timer senere.


Video fra NASA viser frakoblingen av Dragon-kapselen 17. september 2017.

Romtransport

Små og store nyttelaster på små og store bæreraketter

Det er en utbredt oppfatning i ledelsen for selskaper som opererer store bæreraketter at de sannsynligvis vil vinne over små raketter i konkurransen om oppskytningen av små nyttelaster. 

På et møte i Paris nylig var det enighet blant fem leverandører av oppskytningstjenester om at markedet peker mot en deling av oppskytningskapasiteten og ikke en tilrettelegging av oppskytningstjenesten hos nykommerne.

Kommunikasjon

Flate antenner

Den amerikanske antenne-produsenten Kymeta Corporation, som holder til i Redmond, Washington, og som med finansiell støtte fra Microsoft-styrelederen Bill Gates utviklet flate kommunikasjonsantenner til bruk på skip og fly, har levert de 400 første enhetene til ulike kunder, ble det meldt 20. september. 

Det dreier seg om 70 centimeters Ku-bånd antenner.

Selskapet har tusenvis av bestillinger, og planlegger masseproduksjon i California.

Ikke nok med det, samtaler er innledet med OneWeb og andre selskaper som planlegger konstellasjoner av kommunikasjonssatellitter i lave jordbaner.

Navigasjon

Vellykket russisk, mislykket indisk

En Sojus 2.1b bærerakett ble brukt ved oppskytningen av en russisk Glonass M navigasjonssatellitt fra Plesetsk-kosmodromen 22. september. Det dreier seg om en erstatningssatellitt, og oppskytningen var vellykket.

Så bra gikk det ikke for en indisk TRNSS-1H satellitt som ikke kom opp i den forutbestemte banen 31. august og som forventes ødelagt i møtet med jordatmosfæren en gang i oktober.


Video publisert av den indiske romfartsorganisasjonen ISRO viser oppskytningen 22. september 2017.

Jordobservasjon

Feil på to Astrodigital-satellitter bekreftet

Det amerikanske selskapet AstroDigital har bekreftet en feil på dets to Landmapper jordobservasjonssatellitter skutt opp med en Sojus bærerakett 14. juli. Oppmerksomheten fokuseres i stedet på de neste satellittene, som skal opp i oktober.

Militær romvirksomhet

Foreslåtte tillegg til senatets FY18 budsjettforslag vil kunne stoppe sivile satellittservice-prosjekter

Ett tilleggsforslag, lagt frem av senator Jim Inhofe (R, Oklahoma) kan nemlig gjøre det umulig for DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) å overføre RSGS (Robot Servicing of Geosynchronous Satellites ) systemet, som nå er under utvikling, til den private industrien etter at prøvingen er avsluttet.

Et annet forslag, fra senator Orrin Hatch (R, Utah), vil gjøre det nødvendig å søke om forsvarsministerens godkjennelse ved enhver kommersiell bruk av RSGS.

DARPA utvikler RSGS i et samarbeid med Space Systems Loral, som bidrar til prosjektet med egne midler.

Orbital ATK forsøkte tidligere i år å gå rettens vei å få stoppet prosjektet med argumenter om at det ikke var i overensstemmelse med USAs nasjonale rompolitikk, men nådde ikke frem.

New Mexico hjemmebase for XS-1?

Delstaten New Mexico vil gjerne ha hjemmebase-ansvaret for DARPAs XS-1 eksperiment-romfly – de fem medlemmene av statens kongress-delegasjon har i et brev til Boeing, romflyets primær-kontraktør, anmodet om at White Sands Missile Range og Spaceport America blir vurdert for prøveflyvningene.

Det var i vår at Boeing vant utviklingskontrakten for XS-1, også kalt Phantom Express, som skal være et gjenbrukbart, suborbitalt, ubemannet romfly med et øvre trinn for engangsbruk. Det er ennå ikke bestemt hvor prøveflyvningene – med vertikal start og horisontal landing – skal foregå.


Video fra DARPA viser animasjoner av XS-1.

Diverse

Northrop-Grumman kjøper Orbital ATK

18. september ble det meldt at Northrop Grumman er i ferd med å kjøpe opp  Orbital ATK i en transaksjon på 9,2 milliarder dollar.

Ifølge avtaleutkastet skal Northrop Grumman betale 7,8 milliarder dollar kontant samt overta en gjeldspost på 1,4 milliarder. Northrop betaler 134,50 dollar per Orbital ATK aksje, mer enn 20 prosent over verdien ved børsens stengetid 15. september. Nyheten om avtalen ble først meldt av Wall Street Journal 17. september.

Orbital ATK vil eventuelt  bli drevet som en fjerde divisjon av Northrop Grumman, sammen med aerospace systems, mission systems og teknologi-tjenester. Dermed  oppstår muligheten for økt aktivitet innenfor rom- og forsvarssystemer. På den andre siden er overtagelsen møtt med blandede reaksjoner, spesielt fra militært hold.

Russisk kosmodrom-infrastruktur

Russland planlegger å bruke et beløp tilsvarende 5,9 milliarder dollar til utgangen av 2025 på forskjellige kosmodromers infrastruktur. Det fortalte den russiske statsministeren Dmitrij A.  Medvedev 13. september. 

Medvedev gikk ikke i detalj, men sa at investeringene omfattet ”hele arsenalet av fremtidens bæreraketter.

Bridenstine igjen

Diskusjonen om den nominerte politikeren James Bridenstine´s evne og ferdigheter når det gjelder å lede NASA ser ikke ut til å ta noen slutt, og nå har tre nye, ikke ubetydelige personer latt høre fra seg: Apollo 11 astronauten Buzz Aldrin,  den tidligere kontakten mellom Det hvite hus og NASA, Greg Autry, og Sean O´Keefe, NASA-sjef i president George W. Bush´s første termin, gir alle Bridenstine  sin støtte.

Årsaken er hans erfaring fra arbeidet i Kongressen og kjennskapet til rom-saker. De tilbakeviser at Bridenstine er negativ til Jord-forskning og hevder at han vil kunne spille en viktig rolle som mekler i konflikten mellom store og nystartede romindustri-selskaper.

Maria-skader på Arecibo-observatoriet

Skadene på Arecibo-radioteleskopet i Puerto Rico etter den tropiske stormen Marias herjinger er på langt nær så store som opprinnelig fryktet.

Teleskopet eies og drives av blant annet USAs NSF (National Science Foundation), som I løpet av høsten skal avgjøre om andelen skal overlates til en privat organisasjon.


Video fra nettstedet Amazing Facts viser Arecibo-observatoriet.

Første møte med det nyopprettede Space Council berammet

26. september innkalte visepresident Mike Pence til første møte i det gjenopprettede Space Council.  Møtet skal holdes 5. oktober i Steven F. Udvar-Hazy Center i Chantilly, Virginia, med arbeidstittelen ”Leading the Next Frontier: An Event with the National Space Council”. 

Innlegg skal leveres av eksperter innen nesten alle grener av romvirksomheten.

Satellitt-service

Også Airbus er på vei inn i service-markedet, og skal utvikle et eget fartøy som kan utføre service og fylle drivstoff på satellitter i bane.

Store tall

Antallet objekter i bane rundt Jorden har vokst. Nylig måtte vi endre systemet vi bruker for nummerering av objektene vi bruker fordi vi slapp opp for tall.

Slik ble situasjonen beskrevet under et innlegg i Kongressen 21. september av Ted Muelhaupt, i ledelsen av Systems Analysis and Simulation Subdivision, The Aerospace Corporation.