Etikk 24/7: Astmakritikk, fiktive rotter og fuskedrama

Martin Johnsrud Sundby i juli ble utestengt etter brudd på dopingreglementet som en følge av feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline. Da norsk skisport søkte om å få gjennomføre astmatester på friske utøvere, reagerte etikk-komiteen i Helse Sør-Øst. (Foto: Wikimedia Commons)

Hvordan ville du reagert hvis advokater troppet opp og krevde innsyn i alle e-postene dine fra et forskningsprosjekt? Regional etikkomité med skarp astma-kritikk i VG. Og fuskesparket forsker skjøt tidligere sjef. Vi gir deg siste nytt om forskningsetikk fra inn- og utland.

Skrevet av Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Etikk-komité med krass astma-kritikk

Da norsk skisport søkte om å få gjennomføre astmatester på norske utøvere, reagerte etikkomiteen i Helse Sør-Øst, skriver VG.

I en kronikk i dagens VG angriper Evensen idretten for måten medisinering forsvares på, selv når utøvere ikke har fått en astmadiagnose.

– Vil overstyre forskere

Hvordan ville du reagert hvis advokater troppet opp og krevde innsyn i alle e-postene dine fra et forskningsprosjekt? spør Forskerforum. Det opplevde forsker Øystein Skaala ved Havforskningsinstituttet i vinter.

– Det kommer nok flere slike saker fordi forskere i stadig større grad skal bidra direkte til å løse samfunnsutfordringer. Ikke minst er vi bedt om å være mye mer aktive i vår forskningsformidling enn for bare ti år siden, sier Ingrid Bay-larsen, forskningsleder ved Nordlandsforskning og medlem av Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi til Forskerforum.

Nasjonal gransking av plagiat i doktoravhandling i Stavanger

Bedømmelseskomiteen fant mange uregelmessigheter og minst 18 tilfeller av plagiat i en doktoravhandling ved Universitetet i Stavanger. 12.september kommer saken opp i det nasjonale Granskingsutvalget, melder Khrono.

Vurderer retningslinjer for phd.-fusk

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) vurderer egne retningslinjer for fusk på doktorgradsnivå, når den ferske høyskolen nå utformer nye og felles rutiner for håndtering av plagiat og fusk, skriver HSN på sine nettsider.

Macchiarini-utredningen: Pasientene var ikke døende

Det var en svært kritisk utredning av Macchiarini-sake som ble lagt frem onsdag denne uken. Utredningen viser at Karolinska sjukhuset har sviktet i det meste, fra rekrutteringen av Paolo Macchiarini til bedømmelsen av de opererte pasientenes helsetilstand, og kulturen for å ikke si i fra, som har rådet på sykehuset, melder Dagens Nyheter.

Les også: 

- Slutt å ignorere uredelighet

Tiltak for å redusere forskning som ikke lar seg reprodusere må også ta for seg fristelsen til å fuske, skriver Donald S. Kornfeld og Sandra L. Titus i et innlegg i Nature.

Etisk intelligens

Telenor, Sintef og NTN startar
forskingslab for kunstig intelligens. Der må etikken stå heilt sentralt, skriver Alf Kjetil Walgermo i en kommentar i Vårt Land.

Virkelig etikk for kunstig intelligens

Fem av verdens største teknologiselskaper vil forsøke å lage en standard for etikken rundt det å skape kunstig intelligens. Mens science fiction har vært mest opptatt av den eksistensielle trusselen kunstig intelligens kan være for mennesker, har forskerne i Google, Amazon, Facebook, IBM og Microsoft møttes for å diskutere mer håndfaste problemstillinger, som hvilen innvirkning kunstig intelligens kan ha på jobber, transport og krigføring, skriver Boston Globe.

Kritisk til NTNUs mulige samarbeid

NTNU reiser til Israel for å knytte kontakter med israelske universiteter. Kritikere mener det kan bidra til at Israel utnytter ressurser fra omstridte områder, skriver studentavisen Under dusken.

Forskningsresultater til verden

NTNU har litt å lære før medisinsk forskning også kommer de fattigste i verden til gode, viser en ny rapport. Vi kan derfor tilby universitetet vårt nye grunnkurs, ELI1000 - Innføring i etisk lisensiering, skriver Tuva Krogh Widskjold, leder i Changemaker, i et innlegg i Under dusken.

Fuskesparket forsker skjøt tidligere sjef

En tidligere forsker ved the Mount Sinai School of Medicine, som hadde fått sparken for vitenskapelig uredelighet, skjøt mandag skolens rektor, melder New York Times.

Penkowas rotteforsøk i retten

Skandaleforskeren Milena Penkowa fortsetter å skape bølger i Danmark. Denne uken starter ankesaken om hennes påståtte rotteforsøk, skriver På høyden.

Universitetet i Tokyo undersøker 4 laboratorier etter mistanke om uredelighet

Fire medisinske forskningslaboratorier ved universitetet i Tokyo er mistenkt for å fabrikkere og endre data brukt i en rekke artikler publisert i topptidsskrifter, skriver The Mainichi.

Vil forskning på 10 000 New Yorkere bidra til mer helseulikhet i fremtiden?

En stor studie av mer enn 10 000 New Yorkere, som skal strekke seg over 20 år, skal etter planen starte opp neste år. Forskerne hevder at den vil gjøre det mulig å utvikle teorier, behandlinger og politikk som kan bedre helse og livskvalitet for menneskeheten. Men i tillegg kommer også et potensiale for å øke eksisterende helseulikheter, skriver Celia B. Fisher, Ph.D. i en artikkel i Ethics and Society.

Powered by Labrador CMS