Etikk 24/7: De største forskningsskandalene i 2015, hodetransplantasjon og manglende rotter
Gir stryk til ny etikklov. Fjorårets største forskningsskandeler. Og manglende rotter kan gi skjeve forskningsresultater. Vi gir deg de viktigste nyhetene om forskningsetikk fra ukene som gikk.
Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene
Tid for oppsummering og kåringer
Årsskiftet er tid for å se tilbake på året som gikk. Det er det flere som har gjort.
Tidsskriftet Science har kåret omstridt genteknologi til årets vitenskapelige gjennombrudd, skriver forskning.no.
Selv etter mye omtalte tilbaketrekninger, fortsetter ofte forskere å sitere diskreditert forskning. Retraction Watch har samlet de 10 mest siterte diskrediterte forskningsartiklene i 2015. Det er verdt å merke seg at den mest siterte artikkelen ble mer sitert etter at den ble trukket tilbake.
Gizmodo har kåret de største skandalene i forskningsverdenen i fjor. På topp kommer stipendiaten som forfalsket data i studie av holdninger til homofilt ekteskap.
Gir stryk til ny etikklov
De som jobber mest med forskningsetikk i Norge slakter departementets forslag til nye lovformuleringer, melder Khrono.
- Les også: Fem råd for en bedre forskningsetikklov
100.000 mennesker kartlegges for at du skal få riktig medisin
Kartlegging av hele arveanlegget til 100.000 engelskmenn skal gjøre det mulig å utvikle personlige medisiner. Nå har Norge fått sin egen utgave. En eventuell masseinnsamling av sekvenserte genomer i Norge vil være nyttig for forskning, men informasjonen vil også være ekstremt sensitiv og vil inneholde svært personlige opplysninger om pasienten, skriver Aftenposten.
Dine celler. Deres forskning. Din tillatelse?
Vev fra millioner av amerikanere brukes i forskning, uten at de vet det. Nå kan dette være i ferd med å endre seg. De nye forslagene til endringer i Federal Policy for Protection of Human Subjects, kjent som the Common Rule, som var ute på åpent høring frem til 6. januar. Den mest kontroversielle endringen er krav om at forskere må hente inn samtykke for forskning på alt menneskelig biologisk materiale, også anonymt, skriver Rebecca Skloot i New York Times.
Forskningens martyrer?
I et innlegg i the American Medical Association Journal of Ethics, diskuterer Susan E. Lederer hva som skjer når forskningsdeltakere dør mens de deltar i medisinsk forskning.
Behov for klinisk forskning på barn og unge
Britiske Nuffield Council on Bioethics publiserte nylig en stor rapport om barn og klinisk forskning, som utfordrer antakelsen om at alle varn nødvendigvis er sårbare.
For å få til dette må flere endringer til, skriver skriver assisterende direktør ved The Nuffield Council on Bioethics, Katharine Wright i et innlegg i BMJ. Blant annet må forskningsetiske komiteer kreve at forskere inkludere barn og foreldre i utviklingen av studiene, skriver hun.
Samtykke i forskningsprosjekt på registerdata
Før jul skrev vi om den bekymrede farens innlegg «Bør foreldre vite om at det forskes på barna deres?» i Fædrelandsvennen. Her kommer svaret fra forskerne.
- Vi er enige i viktigheten av informert samtykke, men det er her viktig å skille mellom intervensjonsstudien og registerstudien i Agderprosjektet, skriver Mari Rege, Ingeborg F. Solli og Ingunn Størksen.
Enighet om EUs nye personvernforordning
Europakommisjonen la i januar 2012 frem sitt forslag til EUs nye personvernforordning, med hensikt å gjøre Europa “klar for den digitale tidsalderen”. I desember 2015 kom Europaparlamentet og Europarådet frem til en enighet, melder europa.eu i en pressemelding.
Les også:
- Questions and Answers - Data protection reform
- Sterkere lut må til – mener EU
- EU styrker personvernet
- Ny lag räddar registerforskningen
Skal takle tillitskrisen i forskning med mer forskning på forskning
En utbredt problem med å replisere forskningsresultater har skapt en tillitskrise i forskningen. Som svar på dette lanserer PLOS Biology nå en ny seksjon dedikert til forskning på forskning.
Manglende gnagere kan gi skjeve resultater
En gruppe forskere merket noe uvanlig i en del forskningsartikler som involverte rotter og mus: antallet forsøksdyr rapportert i starten av et eksperiment matchet ofte ikke antallet dyr på slutten. Dette kan ha vesentlig innvirkning på forskningsresultatene, skriver de i en artikkelen med den passende tittelen “Where have all the rodents gone?” i PLOS Biology. Og det viser seg å være overraskende vanlig, skriver Gizmodo.
Dårlige til å forklare hvordan de forsker
Lite informasjon om metode i biomedisinske studier kan gjøre at andre forskere ikke klarer å gjøre studiene om igjen, skriver forskning.no. – Et problem for forskningen, mener norsk professor.
- Les også: The illusion of self-correction
Vil ha mer samarbeid med utviklingsland
Forskningssamarbeid på tvers av kontinentene har blitt normen i dag. Vi må sikre at vanskeligstilte regioner ikke holdes utenfor. Hvordan kan vi sikre at forskning og internasjonalt samarbeid når flere utviklingsland? Hvordan kan vi sikre at produktene av vitenskapelig forsking når dem som vil ha mest fordel av dem?, spør Nature i en lederartikkel.
Bioteknologirådet vil tillate forskning på genmodifiserte embryoer
Et flertall på tolv av Bioteknologirådets medlemmer mener at genmodifisering av embryoer bør tillates for bruk til forskning, skriver Bioteknologirådet i en pressemelding.
Les også:
- Vil endre gener i befruktede egg for forskning
- Farleg opning
- Det må være en grense på hva som kan forskes på
Vil dyrke menneskelige organer i sauer og griser
Amerikanske forskere tror de kan dyrke menneskelig vev i gårdsdyr. Men bør de gjøre det?, spør MSN i en artikkel.
Hjernekirurg krever millionbeløp etter seier over TV 2
Krever oppreisning etter «monsterklage» med over 4000 påståtte pressefaglige etikkbrudd, skriver Dagbladet.
Uber hentet 40 ledende forskere og plasserte dem på topphemmelig prosjekt
Uber masserekrutterer fra verdens ledende robotlab, og Google støvsuger oppstartsbedrifter. Kunstig intelligens er hett akkurat nå, og risikokapitalen ligger et skritt foran i talentjakten, skriver Teknisk ukeblad. Men hva skjer med forskningen når den også flyttes fra det åpne universitetsmiljøet til hemmelige teknologisentre?
Dansk minister anklaget for uredelighet
Danmarks kunnskapsminister Esben Lunde Larsen er tidligere doktorgradsstudent ved Københavns Universitet. Nå er han anklaget for vitenskapelig uredelighet, melder På høyden.
- Les også: UVVU-klage på vej mod Esben Lunde Larsen
Russer vil transplantere hodet sitt
Den alvorlig syke russeren Valerij Spiridonov har meldt seg frivillig til en hodetrasnplantasjon. «Umulig2», «uetisk» og «umoralsk», sier mange leger om operasjonen, skriver SVT.
(Forsidefoto: Colourbox)