Etikk 24/7: Etikklov, snusbråk og manipulerende sukker

Regjeringen foreslår å lovfeste forskningsinstitusjonenes ansvar for forskningsetikk. (Foto: Marte Garmann)

- Jakten på spektakulære resultater kan lokke forskere ut i en etisk gråsone, hevder kunnskapsministeren. Nå vil han lovfeste forskningsinstitusjonenes etiske ansvar. Det stormer rundt forskning på snus, laks og astma. Og sukkerfinansiert forskning gav fett all skylden for hjertesykdom. Vi har oppsummert ukas viktigste nyheter om forskningsetikk.

Skrevet av Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Ut av gråsonen

Jakten på spektakulære resultater kan lokke forskere ut i en etisk gråsone. Derfor vil vi lovfeste forskningsinstitusjonenes etiske ansvar, skriver kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Les også: 

22. juli: Forskning på berørte bør komme raskere i gang

Viktige perspektiver fra den første tiden etter en katastrofe går tapt, fordi forskere kommer for sent på banen, konkluderer en ny bok om forskningen på de berørte etter 22. juli, melder forskning.no/NTB.

Offentliggjøring av snus-rapport ble stoppet

I fjor bestilte statsråd Bent Høie (H) en forskningsstudie om effekten av å innføre nøytralt utseende snusbokser. Men ifølge en forskningsleder og forskeren selv likte ikke departementet resultatene, skriver VG.

VG skriver også at den kontroversielle forskningsstudien om nøytrale snusbokser egentlig skulle offentliggjøres i april, men ble stoppet - og til slutt utelatt helt fra Bent Høies forslag til «verdens strengeste tobakksskadelov».

- Politiseringen og disiplineringen av fagfolk ruller videre. I misforstått forpliktelse for å tjene Bent Høie begår ekspedisjonssjef Geir Stene-Larsen og direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet overgrep mot forskningen, skriver redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, i en kommentar.

- Historien om snusforskningen forteller oss noe annet enn VG skal ha det til, skriver Aksel Braanen Sterri i en kommentar i Dagbladet.

Astma-gransker har jobbet med skiforbundets ekspert

En av dem som skal granske medisinbruken i norsk langrenn, har publisert flere vitenskapelige artikler sammen med skiforbundets egen astmaekspert, skriver VG. 

Det piper på toppene, skriver Are Brean, redaktør for Tidsskrift for  Den Norske Legeforening, i en leder. 

– Ønsker ikke å styre forskningen

Bransjeorganisasjon bekrefter å stå bak innsynskrav mot lakseforskere, men benekter imidlertid at formålet har vært å overstyre forskerne, melder Forskerforum. 

Forskning viser at «sjokolade gjør deg slank» og «nynorsk gjør deg smartere»

Men det er bare fordi det er lett å få publisert råtten helseforskning, skriver Jan-Ole Hesselberg og Jonas Vaag i en kronikk i Aftenposten.

Hvorfor tar ingen tak i useriøs forskning på produkter som ikke virker?

Det er ingen som vil eller kan gjøre noe med at humbugforskning blir brukt til å selge slankeprodukter, skriver forskning.no-redaktør Nina Kristiansen.

Universiteter oppfordres til å droppe undersøkelser om Danmark i krig

En kommende undersøkelse av Danmarks militærinnsats går imot grunnleggende vitenskapelig prinsipper, hevder seks danske historieprofessorer i et åpent brev til universitetene.

Oljeministeren på omstridt Israel-tur

– Det er alvorlig hvis norsk kompetanse og forskning går med til å utvinne gass i et omstridt område, sier Aps Truls Wickholm til Dagsavisen.

Fiskere bekymret for oljeskrot

Norges Fiskarlag er bekymret for forurensningssituasjonen i Vatsfjorden, men Mattilsynet mener det foreløpig ikke er grunn til å legge ned restriksjoner på sjømat fra området.

NENT, Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi, har tidligere gitt Miljødirektoratet kritikk for vektleggingen av de resultatene som AF Offshore Decom selv har bestilt gjennom Niva. Det er altså disse prøvene som myndighetene forholder seg til når det gjelder forurensningssituasjonen, skriver Stavanger Aftenblad.

Manipulerte sukkerindustrien hjertehelseforskning?

En ny analyse publisert i JAMA Internal Medicine, avdekker at en ledende sukkerindustriaktør i USA finansierte forskning som tones ned sukkerets effekter på kroppen – og heller rettet søkelyset mot fett som den eneste årsaken til hjerte- og karsykdommer. 

- Åpenhet er motgiften mot forskningens tapte kredibilitet

Veksten i finansielle og kommersielle interesser som sponser forskning på den ene siden og en økende ideologisk agenda i myndighetsfinansiert forskning på den andre siden, hindrer vitenskapens rolle og oppgave med å fremme innsikt, innovasjon og fremgang, skriver Washington Times.

Gir Uniforum æra for at sak om forskingsjuks blir gjenopptatt

Forskaren som skulda ein prislønna medisinprofessor på UiO for forskingsfusk er positiv til at saka blir gjenopptatt. Ho gir Uniforum æra for det. Medisinprofessoren har gitt UiO beskjed om at han står til disposisjon for forskingsetisk utval, melder Uniforum.

Skal undersøke om forskere gjør det de har sagt de skal

Läkarförbundets forskningsfond gir hvert år tildelinger og stipender til forskning rettet mot medisinsk etikk. En av årets stipendiater skal undersøke om forskere virkelig gjør det de sier de skal i søknader om etisk godkjenning, skriver Läkartidningen.

Oppdager flere fuskende forskere

Macchiarinisaken har rettet søkelyset mot fusk i forskningen. I en ny studie viser de svenske forskerne Solmaz Filiz Karabag og Christian Berggren at problemene er alvorlige innenfor samfunnsvitenskapen. Antall avdekkede tilfeller øker raskt og de vitenskapelige tidsskriftene tvinges til mottiltak for å komme fuskerne til livs, skriver Linköpings Universitet på sine nettsider.

Macchiarini skyldig i enda mer forskningsfusk

Paolo Macchiarini drar med seg ytterligere 17 forskere ved Karolinska Institutet (KI), melder Dagens Medisin,

Les også:

Tar vi livet av personvernet?

Vil vi i fremtiden sorteres på bakgrunn av genene våre? Genforskning kan gi nye behandlingsmetoder for alvorlige sykdommer, men for å komme dit, må genomene våre kartlegges, skriver Ny tid.

Stor usikkerhet om etiske retningslinjer i samisk forskning

- Man vil forske på en måte som er etisk forsvarlig fra et samisk perspektiv, men det finnes veldig få verktøy og veldig lite støtte for hvordan man skal gå frem for å gjøre det, sier historiker Anna-Lill Drugge i et intervju med Sveriges Radio.

Powered by Labrador CMS