Etikk 24/7: Etikktrøbbel i sjokolademelkstudie, russisk ministerplagiat og reservasjonsrett

Sjokolademelkforskning i etikktrøbbel. Bør dagens krav om skriftlig samtykke til kvalitetsregistrene endres til reservasjonsrett? 52 russiske politikere anklaget for doktorgradsplagiat. Vi gir deg de viktigste nyhetene om forskningsetikk fra uken som gikk.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene

ICMJE: - Etisk forpliktelse å dele data

The International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) mener det er en etisk forpliktelse å dele data fra kliniske intervensjonsforsøk på en ansvarlig måte, fordi deltakerne har risikert egen helse ved å delta, melder Ugeskriftet.dk.

Skriftlig samtykke eller reservasjonsrett – en viktig debatt!

Dagens krav om skriftlig samtykke til kvalitetsregistrene må endres til reservasjonsrett. Men utfordrer vi da det hellige personvernet? Spør Greger Lønne i et innlegg i Dagens medisin.

Etikktrøbbel i sjokolademelkforskning

En studie gjort ved universitetet i Maryland, som skrøt av fordelene ved et spesielt merke sjokolademelk møter sterk kritikk for de mulige interessekonfliktene som kan oppstå når matvareindustrien samarbeider med akademia. Nå tar universitetet avstand fra studien, skriver Associated Press.

Hvor går forskningen på kunstig intelligens?

Selvkjørende biler, eller kjøretøy som tar over for sjåføren i ekstreme situasjoner, har vært gjenstand for mye forskning en god stund. Men forskere på området må også vurdere etiske og filosofiske spørsmål, sier lederen for Carnegie Mellon University’s School of Computer Science. – Hvis det er en risiko for enten sjåføren eller en forgjenger, bør bilen vurdere ta like mye hensyn til begges sikkerhet? Det er et vanskelig spørsmål for en ingeniør å svare på, sier han i et intervju med ARN.

52 russiske politikere anklaget for plagiat

Flere enn hvert tiende medlem av det russiske parlamentet er skyldige i akademisk fusk, ifølge en ny undersøkelse. Det får neppe de helt store konsekvensene, melder Berlingske Tidende.

Juksemaker i rød sportsbil

Penkowa-saken er vitenskapshistoriens kanskje største såpeopera, skriver Kristian Gundersen i Aftenpostens Uviten-spalte.

Fagfeller kan være nøkkelen til åpnere forskning

- The Peer Reviewers’ Openness (PRO) Initiative innebærer at forskere skal avlegge et løfte om at de fra og med 1. januar 2017 ikke skal tilby fagfellevurdering eller anbefale publisering for forskning som ikke gjør data, materialer og analysekode offentlig tilgjengelig, eller for slike der det ikke er noen åpenbar grunn til at disse tingene ikke er tilgjengelige. Hittil har over 200 forskere skrevet under på løftet, melder The Guardian.

– Heldigvis få hendelser vi kan sammenligne med dette

En person er død etter en fase I-studie som gikk galt i Frankrike. Det er ennå for tidlig å si om man vil endre forsknings-retningslinjene for denne type studier i Europa, mener fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagens medisin.

Ansvarlig forskning og innovasjon – forskning og sivilsamfunn samarbeider

Responsible Research and Innovation (RRI) er den pågående prosessen som søker å samkjøre forskning og innovasjon med verdiene, behovene og forventningene I samfunnet. I Horizon 2020, EUs hittil største forsknings- og innovasjonsprogram, har de fire prosjektene kjent som Go4-prosjektene et felles mål om å bedre vår forståelse av RRI-begrepet og å utvikle tilnærminger, verktøy og mekanismer som kan legge til rette for at RRI får fotfeste i Europa og resten av verden, skriver The European Economic and Social Committee (EESC) på sine nettsider.

- Forskere får for lett tilgang til pasientdata

Forskere tar ikke tilstrekkelig ansvar for pasientdataene de bruker i sitt arbeide, og det er en utvikling som må stoppes, skriver lektor Kent Kristensen i et innlegg på Altinget.dk. Han etterlyser reelle regler på området.

Redigerer vi lovverket for å passe med genomet?

Redigering av det menneskelige genom er et mektig verktøy med stort vitenskapelig og terapeutisk potensiale. Samtidig aktualiserer det problemstillinger knyttet både til etikken og reguleringen av hvor akseptabelt det er å modifisere cellelinjer, skriver forskere ved McGill University i et innlegg i Science.

Hvor ble det av etikken i debatt om surrogati og genetikk?

En gruppe forskere i USA har lykkes 
i å produsere en kunstig livmor som kan frigjøre kvinner fra byrden av svangerskapet. Det er bekymringsfullt at vi ikke diskuterer denne utviklingen etisk lenger, skriver Klavs Birkholm i et innlegg på verdidebatt.no

(Forsidefoto: Brent Hofacker / Shutterstock / NTB scanpix)

Powered by Labrador CMS