Etikk 24/7: Miljøovervåking, lakselus og virtual reality
Krangler om miljøovervåking i Vatsfjorden. Oppdrettere beskylder forskere for juks i lakselus-studie. Og trenger vi etiske regler for virtual reality? Hver uke oppsummerer vi de viktigste nyhetene fra forskningsetikkens verden.
Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene
Krangler om forurensing i fjorden
Raunes Fiskefarm har lenge hevdet at det skjer uforholdsmessig stor forurensing i Vatsfjorden. Nå får fiskefarmen støtte i skepsisen mot miljøovervåkingen av fjorden fra forskningsetisk komité, skriver Stavanger Aftenblad. I en annen artikkel skriver samme avis at Fiskeoppdretterne i Raunes Fiskefarm tilbyr å betale to millioner kroner for å sikre en objektiv gjennomgang av miljøforurensingen i Vatsfjorden.
NIVA mener Aftenbladets dekning er unyansert, og at den gjentar tidligere misforståelser og feiltolkinger. - Vi mener dette kunne og burde ha vært unngått dersom NIVA hadde blitt kontaktet før sakene ble publisert, skriver Christopher Harman og Harald Borchgrevink ved NIVA i et svar i Stavanger Aftenblad.
Oppdrettere beskylder forskere for juks i lakselus-studie
Sjømatnæringen mistenker Havforskningsinstituttet for juks i forskningen på lakselus. – Helt usaklige og grove påstander, sier instituttet. Dette melder NRK.
- Forskningskritikk må vike for stjerneglansen
- Mistanker om forskningsfusk bør utredes av en uavhengig instans utenfor universitetet, konstaterer Göran Collste, professor i anvendt etikk. Linköping universitet.
Mer om Macchiariniskandalen:
- - Forskersamfunnet har et medansvar for Macchiarinisaken
- Karolinska: Role of the Ethics Council to be reviewed
- Macchiarini Coauthor Removed From Paper
- Macchiarini-affären kan vässa regelverket
Etikk er viktig for forskning – og for alles liv
Noe merkverdig har skjedd med måten vi tenker på moral: det har blitt et tema for eksperter. Etikk har blitt nærmest fullstendig atskilt fra tingene folk faktisk gjør, skriver Andrew Brown i en kommentar i The Guardian.
Skader Big Data helsevesenet?
Når de blir brukt riktig, kan store data finne sammenhenger mellom blant annet elektroniske pasientjournaler, ventetider i akuttmottak og innsparingstiltak i medisinsk billedbehandling. Men, som forskerne påpeker i en artikkel som nylig ble publisert American Journal of Managed Care, kan de samme dataene bli feiltolket, slik at de viser korrelasjoner som faktisk ikke eksisterer.
Etikk og bærekraftig genetisk forskning i Afrika
I en ny artikkel i tidsskriftet Genome Biology diskuterer Michael Parker and Dominic Kwiatkowski viktige etiske hensyn for bærekraftig genetisk forskning i Afrika.
Verktøykasse for ansvarlig forskning og innovation
EU-prosjektet RRI Tools skal støtte forskere i arbeidet for mer ansvarlig forskning og innovasjon. Brukere skal kunne søke i det nettbaserte verktøyet etter temaer som open access, likestilling, etikk, forskerutdanning, og mange andre temaer, melder Pan European Networks.
Trenger vi etiske regler for virtual reality?
Et tysk forskerteam har laget en liste over de viktigste risikoene som kan oppstå på bakgrunn av teknologi for virtual relity, og retningslinjer for hvordan man skal minimere fremtidige problemer, skriver Techradar.
Å skille vitenskap fra teknologi
Vi har en etisk forpliktelse til å tenke vitenskapelig rundt hvordan teknologien påvirker samfunnet, skriver Emanuel Pastreich ved Kyung Hee University i et innlegg i Korea Joongang Daily.