Etikk 24/7: Ministerplagiat, ulovlig blodforskning og uetiske eksperimenter

Dansk forskningsminister anklaget for plagiat. Ulovlig blodforskning på Oslo Universitetssykehus. Og er robust og åpen forskning mulig når industri og forskere samarbeider? Vi gir deg de viktigste nyhetene om forskningsetikk fra uken som gikk.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Ulovlig blodforskning

Oslo Universitetssykehus ga blod til forskning uten samtykke: – Kan misbrukes, sier ekspert på helseforskningsetikk til Universitas.

Når feil spørsmål går på livet løs

Forskning som ikke stiller de riktige spørsmålene, er ikke bare bortkastet – den kan i verste fall bidra til dødsfall. Krybbedødforskningen på 1970-tallet er et grelt eksempel, skriver Elin Fugelsnes på forskning.no.

Mener UiS har uetisk samarbeid med oljeselskap

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr) ønsker å innføre nye etiske retningslinjer på Universitetet i Stavanger for å utelukke samarbeid med selskaper som driver uetisk virksomhet, slik som Total. Dette melder Studentmediene i Stavanger.

Dansk forskningsminister beskyldes for ph.d.-plagiat

DANMARK: En analyse ved hjelp av PlagScan har avslørt kopierte avsnitt i den danske utdannings- og forskningsministerens ph.d.-avhandling. Enkelte eksperter kaller det plagiat, andre sjusk. Ministeren selv avviser anklagene, men vil likevel undersøkes for fusk, melder Danmarks Radio.

Skal gjøre det lettere å drive registerforskning i Sverige

SVERIGE: Webportalen registerforskning.se skal hjelpe forskere med å finne frem i jungelen av offentlige reigstre, og guide dem gjennom søknadsprosessen. Også Statistiska Centralbyrån arbeider med et liknende samarbeid, der de nordiske statistikkbyråene planlegger å lage en felles portal for forskere, melder Tidningen Curie.

- Systemet for etisk godkjenning svikter

SVERIGE: Blir forslaget om en permanent lov for forskningsdatabaser virkelighet, kommer ikke lenger rekrutteringen av deltakere til å måtte godkjennes av en etisk komité. Dermed risikerer vi at et viktig forskningsetisk prinsipp forsvinner, uten noen offentlig debatt eller gjennomgripende analyse, skriver Åke Thörn i et innlegg i Läkartidningen.

Kinesisk forskning ved veiskille

KINA: En ny rapport utgitt av Nature Publishing Group viser at manglende finansiering for grunnforskning, utilstrekkelig opplæring og dårlige kommunikasjonsferdigheter blant forskere har svekket Kinas akademiske forskning, melder WSJ blogs. En survey blant kinesiske forskere viser at uenigheter om forfatterskap er den største hindringen for vitenskapelig samarbeid, skriver Nature.

Hjernestudie vil finne grunner for selvmord

En klinisk studie vil se på nevrologiske strukturer og funksjoner hos personer som har forsøkt å ta selvmord. Men slike studier står overfor vanskelige logistiske og etiske utfordringer. Forskere må vurdere om en person som nylig har forsøkt å begå selvmord kan gjøre informerte beslutninger om å delta i forskning, skriver Nature.

Er robust og åpen forskning mulig når industri og forskere samarbeider?

Den europeiske matvareindustrien har utgitt et sett frivillige forskingsprinsipper for å sikre robust og åpen forskning. Spørsmålet blir om hvordan de blir tatt i bruk og håndhevet, skriver foodanddrinkeurope.com.

Forskning i masseovervåkningens tidsalder

Mange av dagens bærbare verktøy for digitalt opptak har funksjonalitet som går langt ut over det som er nødvendig til forskningsformål. I et innlegg på bloggen til London School of Economics, ser Tze Ming Mok nærmere på noen av de spesifikke etiske problemene som oppstår ved bruk av bærbare opptaksenheter.

9 uetiske psykologiske eksperimenter

Nettmagasinet What culture har samlet et utvalg etisk tvilsomme eksperimenter fra forskningens historie.

(Forsidefoto: Esben Lunde Larsen / Venstre)

Powered by Labrador CMS