Etikk 24/7: Ministersleivspark, Disneyforskning og sukkerkonspirasjoner

Under sitt innlegg ved Statoils konferanse Statoil Energy Forum kom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) med en påstand om at "I gamle dager var UiB opptatt av oljeindustrien. Vi får gi dem honnør for det de bidro med på 60-tallet." (Foto: Wikimedia Commons)

Olje- og energiministeren i hardt vær etter uttalelser om oljeforskning. Disney ville presse tidsskrift til å trekke artikkel. Ny studie hevder forskere alt for ofte pynter på resultatene fra kliniske forsøk. Og når er det egentlig greit å grave opp de døde? Vi gir deg siste nytt fra forskningsetikkens verden.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene

- Ville bare sleivsparke “noen” forskere

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) har hisset på seg mange etter at han på Statoils energikonferanse kom med en påstand om at «I gamle dager var UiB opptatt av oljeindustrien. Vi får gi dem honnør for det de bidro med på 60-tallet.» Utsagnet ble møtte med hoderisting fra forskerne i salen, melder På høyden.

– Ønsker Tord Lien at universitetsforskere demper forskning som er i strid med uttalt politikk? UiB-professor Peter M. Haugan spør om det kan være i ministerens interesse at forskere ikke engasjerer seg i samfunnsdebatten.

Olje- og energiminister Tord Lien forklarer til rektor at «sleivsparket» var myntet på forskerne som ba NENT vurdere UiBs forskningspolitikk. Henvendelsen til NENT ble imidlertid sendt av Dag Rune Olsen selv. Nå beklager Lien sleivsparket.

Havforskningsinstituttet: – Banebrytende forskning

Havforskningsinstituttet har gått gjennom forskningsresultatene sine på nytt etter at de ble beskyldt for juks. De ender med samme konklusjon: Forskningen er gjennomført med god vitenskapelig kvalitet. Nå lover de å legge rådata og andre forsøksdetaljer ut på sine nettsider slik at andre kan etterprøve resultatene, melder NRK.

Disney ville presse tidsskrift til å trekke tilbake artikkel

I fjor høst skal The Walt Disney Company ha forsøkt å få et tidsskrift til å trekke tilbake en ernæringsstudie av barnemenyer på Disney World – en studie de selv hadde finansiert, ifølge Statnews.

Sukkerkonspirasjonen

I 1972 varslet en britisk forsker om at det var sukker, og ikke fett, som utgjorde den største helsefaren. Men både han og forsknings funnene hans ble latterliggjort, og han fikk ryktet sitt fullstendig ødelagt. Hvordan kunne verdens ledende ernæringsforskere ta feil så lenge? spør Ian Leslie i The Guardian.

- Forskere pynter alt for ofte på resultatene fra kliniske forsøk

Ifølge en ny, dansk studie, pynter forskere alt for ofte på resultatene når de publiserer fra kliniske utprøvinger finansiert av det offentlige. Dermed kan legemidler og behandlingsmetoder se mer effektive ut enn de egentlig er, skriver videnskab.dk

Jakten på den skinnende p-verdien

Når forskerne ikke finner det de hadde sett for seg, er det ofte de flytter fokus midt i undersøkelsen, skriver Simen Gaure i Aftenpostens Uviten-spalte.

Når er det greit å grave opp de døde?

Skjeletter forteller historier som ellers ville vært tapt for alltid. Men arkeologer møter i økende grad krav om å la tidligere generasjoner hvile i fred, skriver National Geographic.

Folk som unngikk sykdom kan være nøkkelen til å behandle de som ble syke

Forskere vil gensekvensere 100.000 for å finne mutasjoner som skulle ha tatt livet av eller gjort bæreren alvorlig syk, men av en eller annen grunn ikke gjorde det, skriver New York Times.

Ny bok: The ethics rupture: exploring alternatives to formal research-ethics review

I en ny canadisk artikkelsamling kommer forfatterne med en rekke ulike forslag til hvordan samfunnsforskning kan gjøres etisk, ikke bare i henhold til institusjonelle krav.

Stjernekirurgen som falt til jorden

Italiensk-sveitsiske Paolo Macchiarini var en ettertraktet kirurg verden over. Karolinska Institutet og Karolinska Universitetssjukhuset feiret da han valgte dem. Seks år senere er champagnen erstattet med gravøl, skriver Elin Fugelsnes på forskning.no

Debatten om CRISPR får ny fart etter ny artikkel om embryoredigering

Kinesiske forskere meldte denne uken at de har brukt genredigeringsteknikken CRISPR til å endre genomet til et menneskelig embryo, i et forsøk på å gjøre det mer motstandsdyktig mot HIV, melder Science.

Powered by Labrador CMS