Etikk 24/7: Onde eksperimenter, falsk møkkastudie og positivt publiseringspress

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Topp 12-liste over uetiske eksperimenter

All India Roundup har laget en liste over historiens 12 ondeste og mest uetiske eksperimenter utført på mennesker i vitenskapens navn.

Den nye diskrimineringen

Når politiske motsetninger blir så store at grupper ikke vil samarbeide, trues demokratiet og forskningen, skriver Bjørn Vassnes i Klassekampen.

I USA har nå akademia over fem ganger så mange fra venstresiden som fra høyre, og i samfunnsvitenskapene og humaniora er forholdstallet enda høyere. Dette går ut over akademia på flere måter: Et mer ensartet forskerkorps gir dårligere forskning, og det gjør også at republikanerne blir mer negative til akademia og forskning og vil kutte i deres budsjetter.

(Foto: Member / Shutterstock / NTB scanpix)

Forsker forfalsket møkkastudie

En forsker som forsøkte å finne en måte å skape elektrisitet av kumøkk, forfalsket data og påsto at laboratorienotatene ble borte i en møkkahaug. Dette viser en etterforskning gjort ved Washington State University. Nå vil universitetet at studien skal trekkes tilbake, melder Seattle Times.

Italiensk forsker anklaget for å ha forfalsket GMO-studie

En professor er anklaget for å ha manipulert forskning om farene ved genmodifisert dyrefôr, skriver La Repubblica (via Google Translate)

- Babyer skades under smertestudier

Forskere skader rutinemessig nyfødte babyer, uten å gi dem behandling for smerten. Dette må stoppes, mener forskerne bak en ny studie. Nå ber de etikkomiteer om å la være å godkjenne slike studier og ber medisinske tidsskrifter om å ikke publisere dem, skriver Ottawa Citizen.

Vil bruke EU-presidentskapet til å gjøre mer forskning fritt tilgjengelig

Nederland vil bruke presidentskapet i EU til å ta opp ulikhetene i vitenskapelig publisering, sa Sander Dekker, minister for utdanning, kultur og vitenskap i EU-parlamentet denne uken. Dette melder Science Business.

Britiske forskere klare til å genredigere menneskelige embryoer

Forskere avventer nå godkjenning for å bruke genredigering på embryoer. Dette håper de vil hjelpe dem til å forstå livets tidligste stadier og forbedre fertilitetsbehandlingen, skriver The Guardian.

- “Publish or perish” er bra for afrikansk forskning

Tiltak for å oppmuntre til publisering i topptidsskrifter vil hjelpe afrikansk forskning å nå sitt potensiale, skriver Musa Abubakar Kana ved Kaduna State University i Nigeria i et innlegg i British Medical Journal.

En kvinne med evig liv

Henrietta Lacks er en av kreftforskningens store profiler. Hun har vært en essensiell bidragsyter i arbeid som har ført til mer enn en Nobelpris. Men det fikk hun aldri vite selv, skriver Kreftforeningen på sin blogg.

Fuskefrikjent kirurg granskes i ny SVT-dokumentar

Husker dere stjernekirurgen som transplanterte kunstige luftrør på Karolinska sjukhuset? Han ble anklaget for å bruke dødssyke mennesker som forsøkskaniner, men ble frikjent for forskningsfusk. Er han et geni eller en bedrager? En ny SVT-dokumentarserie undersøker saken nærmere, skriver ETC.

Les også:

Skjeletter forteller om tippoldemors ungdom

1750 skjeletter fra Assistens Kirkegård i København er blitt flyttet i forbindelse med byggingen av en metrostasjon. Knoklene er blitt undersøkt, og kan fortelle om københavnernes levekår under industrialiseringen. Fordi det var et svært ømt punkt for mange københavnere at vi skulle flytte gravene, ble det besluttet at knoklene kunne undersøkes og deretter gjenbegraves, forteller Marie Louise Jørkov fra Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

- Ranking er overvurdert

Dagens system for vitenskapelig publisering ble skapt i en tid når artiklene var få og publiseringspresset lavere. I dag spiller tidsskriftenes ranking en mye større rolle og problemene med publisering hoper seg opp, skriver Anja Castensson i den første i en serie artikler i Curie som karlegger dagens vitenskapelige publiseringslandskap.

Akademisk basketak om alkoholrapport

En akademisk krangel om hvorvidt alkohol skaper mer vold har utartet til en opphetet kamp om «religiøst måtehold» og interessekonflikter, skriver New Zealand Herald. Kritikerne mener rapport som hevder at alkohol ikke fører til mer vold mangler kredibilitet, fordi den var finansiert av et bryggeriselskap. Forskeren bak studien hevder kritikeren er forutinntatt, fordi han er medlem av avholdsorganisasjon.

Erstatter dyreforsøk med matematikk

Når forsøksdyrene ble byttet ut med matematiske modeller ble legemiddelforskningen både billigere og mer effektiv. Forskeren Gunnar Cedersund og hans team har funnet en dyrevennlig måte å behandle pasienter med diabetes. Men mange er skeptiske, skriver ETC.

Powered by Labrador CMS