Etikk 24/7: Partnerdrap, roboter og overvåknings-Barbie
- Staten har lagt til rette for plagiat i partnerdrapsforskning, hevder Dagblad-kommentator. - Grunnløse påstander, som allerede er tilbakevist, svarer forskningsledere. Amerikansk universitet lager topp 10-liste over etiske dilemmaer i forskning for 2016. Vi gir deg de viktigste nyhetene om forskningsetikk fra uken som gikk.
Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene
Kontrovers om forskning på partnerdrap
- Staten har lagt til rette for plagiat og hindret fri forskning, skriver Aksel Braanen Sterri i en kommentar i Dagbladet fredag 4. desember.- Grunnløse påstander, som er tilbakevist tidligere, svarte Ingrid Melle og Harald Aulie i Dagbladet samme dag.
Topp 10 etiske dilemmaer i forskning
The John J. Reilly Center for Science, Technology, and Values at the University of Notre Dame har laget sin årlige liste over potensielle etiske dilemmaer innen vitenskap og teknologi.
Årets liste fremhever blant annet genredigeringsteknologien CRISPR/Cas9, den snakkende Barbie-dukken som vil ta opp samtaler med barna, droner og kunstige livmorer. Se hele listen på nettsidene til University of Notre Dame.
Vil forske på genredigerte embryoer
Genredigering av embryoer bør tillates for forskning, men foreløpig er det uansvarlig å la noen bli gravide med slike embryoer, mener ledende forskere og etikere, skriver Bioteknologirådet.
Går inn for to vitskapsombod ved UiO
Det blir truleg oppretta to vitskapsombod på UiO. Omboda skal stella med ting som har å gjera med problem som til dømes misbruk av makt og krav om medforfattarskap innanfor forsking, skriver Uniforum.
Forskere løy om etisk godkjenning i studie om overvekt og depresjon
Tidsskriftet Obesity har trukket tilbake en studie som antydet at overvektige mennesker kan være mindre deprimerte enn slankere personer innenfor kulturer der fedme ikke er stigmatisert. Tilbaketrekkingen skjer fordi forfatterne løy om at de hadde fått etisk godkjenning i Norge og Bangladesh til å gjennomføre forskningen, skriver Retraction Watch.
Plagiatsak med dansk forskningsminister blir trolig gransket
Professor emeritus Heine Andersen mener at overlappene mellom forskning- og utdanningsminister Esben Lunde Larsens doktoravhandling er så tydelige at det er godt mulig at saken havner hos Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), melder videnskab.dk.
Sverige vil utrede om fusk i forskning
Hvordan skal forskningsfusk utredes og hvordan kan man sikre rettssikkerheten i granskinger av mistenkt vitenskapelig uredelighet? Hvor går grensen mellom fusk og slurv, eller bare dårlig forskning? Dette skal en statlig utreder jobbe med i et år, melder Sjukhusläkaren.
Sannheten om forskning på fostervev
Bruken av vev fra aborterte fostre har skapt hissig debatt i USA det siste året, men mange forskere mener slik forskning er helt avgjørende for studier av blant annet HIV, skriver Nature.
Ekspertgruppe diskuterer robotetikk
The Responsible Robotics Foundation vil ta opp viktige samfunnsspørsmål som reises av robotrevolusjonen, enten det dreier seg om eldreomsorg, landbruk, transport, forsvar, politi eller å lage cocktails. Noel Sharkey, en av grunnleggerne av stiftelsen, forklarer at de vil jobbe for at selve designet og programmeringen av robotene i seg selv er etisk, og på sikt å utvikle en sosialt ansvarlig holdning til robotikk, melder Sky news.
Gjør forskningen mer pålitelig, vinn penger
En ny pris hedrer unge forskere som fremmer stringent og transparent forskning, som et lite steg for å endre forskningskulturen.
Prisen er opprettet av the Berkeley Initiative for Transparency in the Social Sciences (BITSS). Prisen på $10,000 gis til samfunnsforskere som har bidratt til å forbedre forskningsprosessen, enten ved å utvikle nye verktøy for å hjelpe andre til å gjøre god forskning, eller ved å selv være eksempler på noen som driver slik forskning, skriver The Atlantic.
Penkowa i søkelyset
Fusk med bilag, underslag, ikke-eksisterende rotteforsøk og løgn om dødsfall i familien. DR tar opp en av Danmarks største forskningsskandaler, Penkowa-saken, i artikkelserien LøgneDetektor.
Ny direktør for amerikanske Office of Research Integrity (ORI)
Etaten som skal motarbeide fusk i offentlig finansiert medisinsk forksning har fått ny direktør. Nevroforsker Kathy Partin blir ny direktør fra 27. desember. Den tidligere direktøren sa opp etter bare to år i stillingen, fordi han var frustrert over byråkratiet og hvor lite hensyn det amerikanske helsedepartementet tok til ORI, skriver Science.
(Forsidefoto: Mike Licht / CC BY 2.0 / Flickr)