Etikk 24/7: Plagiatbommert, genredigering og 5 råd om forskningsetikkloven

- For tidlig å bruke genredigering på mennesker, mener forsker bak ny teknikk. Dansk tv-kanal legger seg flate etter skandalesak om dansk forskningsminister. Og vi gir fem råd for en bedre forskningsetikklov. Få med deg de viktigste nyhetene om forskningsetikk fra uken som gikk.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Danmarks Radio beklager etter skandalenyhet om dansk forskningsminister

Eksperter som ble intervjuet av den danske statskanalen DR om forskningsministerens angivelige phd-plagiat, er sterkt kritiske til DRs dekning av saken. Nå beklager kanalen i samtlige programmer hvor historien ble omtalt, skriver Berlingske Tidende.

- For tidlig å bruke genredigering på mennesker

(Foto: molekuul_be / Shutterstock / NTB scanpix)

En av forskerne bak den lovende, men kontroversielle genredigeringsteknikkenCRISPR/Cas9, kan ikke etisk forsvare å bruke teknikken på mennesker ennå. Til det er verktøyet ennå for umodent. Dette sa biolog Emmanuelle Charpentier under et internasjonalt møte om den nye teknikken, skriver Reuters.

5 råd for en god forskningsetikklov

Det er synd at Kunnskapsdepartementets brede ambisjon ikke blir fulgt opp i praksis. Her er våre forslag til forbedringer av forskningsetikkloven, skriver Espen Engh, Helene Ingierd, Vidar Enebakk, Jacob Hølen og Torkild Vinther i et innlegg i Forskerforum.

Presis formidling er nødvendig

Det er viktig at bioteknologilovens bestemmelser om forskning formidles mest mulig presist sånn at unødvendige misforståelser kan unngås – og at norske forskere fortsatt kan bruke helseregistre og biobanker til å produsere forskning i internasjonal toppklasse. Dette skriver Sissel Rogne, direktør i Bioteknologirådet og Kristin Cordt-Hansen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, i et innlegg i Dagens medisin.

Ingen relevans uten kvalitet

Forskning av dårlig kvalitet er aldri relevant, skriver UiB-rektor Dag Rune Olsen på Minervas nettsider.

Akademisk frihet under press?

Den akademiske friheten ble lovfestet i 2007, men mye tyder på at det ikke er fulgt opp med en praksis som gjør den reell, skriver Forskerforbundet.

Vil involvere forskningsdeltakerne mer

- Vi må sikre at pasienter blir skikkelig involvert, ikke bare som deltakere, men også i utvikling og utforming av studiene, i gjennomføring, analyse, rapportering og spredning av resultatene, skriver sjefredaktør Fiona Goodlee i en leder i BMJ.

Vil oppdatere “European code on science misconduct”

EUs kommisær for forskning, Carlos Moedas, fortalte denne uken EUs forskningsministere at Europas Code on research integrity må endres, slik at den reflekterer den nye virkeligheten med mer forskning på tvers av grenser og fagområder. Dette melder Science Business.

Ny rapport om forskningsintegritet

Science Europe har gitt ut rapporten “Research Integrity: What it Means, Why it Is Important and How we Might Protect it», som er en omfattende gjennomgang av utviklingen innenfor forskningsintegritet i Europa og USA, skriver Phys.org. Rapporten kommer samtidig med at EUs konkurranseråd nå skal ta i bruk dokumentet Conclusions on research integrity.

Under halvparten av forskningsresultatene som publiseres i dag lar seg bekrefte

I Reproduserbarhetsprojektet har man undersøkt et hundretalls forsøk innenfor psykologi. Man har gjort eksperimentene om igjen, sammen med forskerne som har publisert dem. Mange av funnene har vært del av psykologisk kjernekunnskap i mange år. Men akk, en stor andel av resultatene lot seg ikke gjenta, eller man fikk mye svakere resultater enn før. Problemet her er at man kun klarer å gjenskape rundt 40 prosent av resultatene, de resterende 60 prosent ser ut til å være engangssannheter. Det gir liten tillit til forskningen, skriver Simen Gaure i Aftenpostens Uviten-spalte.

USA slipper de siste forsøksapene ut av burene

Det er snart helt slutt med å bruke sjimpanser som medisinske forsøksdyr i USA. Forskningsinstitusjonen National Institute of Health har nettopp bestemt seg for å pensjonere landets siste femti forsøksaper, melder National Geographic Norge.

Nytt prosjekt skal lage etisk rammeverk for mobil helse i kliniske legemiddelstudier

Et prosjekt igangsatt av the University of California-San Diego, skal etablere et etisk rammeverk for broken av digitale verktøy og plattformer i forskning, melder mHealth Intelligence på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS