Etikk 24/7: Rekordpublisering, genredigering og kreasjonisme

Granskingsutvalget tar rekordpubliseringssak. Bør du redigere ditt barns gener? Og “kreasjonistisk” forskningsartikkel skaper storm i forskermiljøer. Hver uke oppsummerer vi de viktigste nyhetene fra forskningsetikkens verden.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Agder-publisering blir gransket

Gransking. Det nasjonale granskingsutvalget har sagt ja til å granske den rekordstore publiseringen til en forsker ved Universitetet i Agder, skriver Khrono.

Skandale-forsker kunne vært stoppet i Norge

Nasjonalt utvalg kan gå inn på eget initiativ hvis de mistenker forskerjuks, i Sverige må de få invitasjon av rektor. – I Norge kan Granskingsutvalget bare si om det er forekommet vitenskapelig uredelighet eller ikke. Eventuelle sanksjoner blir opp til arbeidsgiver igjen, sier Torkild Vinther, sekretariatsleder i Granskingsutvalget for redelighet i forskning til forskning.no.

Pavebryllup, Obama og kirurgi: Stjernelege eller bløffmaker?

Han var kirurgkjendis og legen til Hillary og Bill Clinton, samt Barack Obama. Han sjekket opp en stjerneprodusent ved å love at paven skulle vie dem, at Obama og Putin var blant gjestene og at Andrea Bocelli skulle synge i bryllupet. Det var bare ett problem.

– En svært stygg sak. Vi har heldigvis ikke opplevd noe lignende i Norge, sier sekretariatsleder i NEM (Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag) Jacob Hølen til VG.

Les også:

Nå kan vi fjerne alvorlig sykdom med genteknologi

Ny teknikk gjør det mulig å klippe vekk sykdomsgener før vi blir født. Bør man det? Debatten raser blant forskere.

– Men vi vet ikke hva langtidseffektene vil være. Den nye teknologien gir oss mulighet til å forandre oss selv som art. Spørsmålet er ikke om den nye genteknologien er en forbannelse eller helbredelse, men om vi har etisk kompetanse til å takle et slikt ansvar, sier Bjørn Hofmann, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, i et intervju med Vårt Land.

Bør du redigere ditt barns gener?

I den heftige debatten rundt CRISPR genredigering er det på tide å gi pasientene en stemme, skriver Erika Check Hayden i en artikkel i Nature.

Artikkel som hevder at menneskehånd er “designet av Skaperen” skaper storm i forskermiljøer

Tilsynelatende kreasjonistisk forskning, publisert i PLOS One, skaper debatt om redaktørrollen og fagfellevurdering, melder Nature og Gizmodo.

- EUs nye personvernlov gir kontinuitet

Forskningen sikres fortsatt gode vilkår i den nye EU-forordningen for personvern, skriver NSD på sine nettsider.

Linköping-forskere anklages for uredelighet

Det medisinske fakultetet ved Linköpings universitet anklager en forskningsled for vitenskapelig uredelighet etter at studier ble gjennomført på mennesker uten forutgående dyreforsøk, melder Läkartidningen.

Økt gransking av akademisk forskning

Dette er en av ti såkalte nøkkelendringer i høyere utdanning, ifølge The Chronicle of Higher Educations The Trends Report: 10 Key Shifts in Higher Education. Påvirkning fra industri og næringsliv og fusk har undergravd den vitenskapelige forskningen. Samtidig har noen felter blitt svertet av forskningsskandaler som involverer fabrikkering og manglende evne tl å reprodusere forskningsresultater. The Chronicle of Higher Education.

Stresstesten

Rivalisering, intriger og fusk i stamcelleforskningen er tema for en artikkel i The New Yorker.

Problemene med replikasjon i psykologi er overdrevet – sier psykologer

Reanalyser av fjorårets enorme replikasjonsstudie argumenterer for at det ikke er grunn til å være så pessimistisk på den psykologiske forskningens vegne, melder Nature.

Lager etisk etikkomité for privatpraktiserende som vil gjøre kliniske utprøvinger

Indian Medical Association (IMA) vil etablere en uavhengig etikkomité som skal hjelpe privatpraktiserende leger, som ikke er tilknyttet en forskningsinstitusjon, med å sette I gang kliniske utprøvinger, få nødvendige tillatelser og veiledning, og sikre trygghet og rettigheter for involverte pasienter, melder Business Standard.

- Troverdigheten trues av studier på bestilling

Nesten all legemiddelforskning er sponset av legemiddelselskaper. Samarbeid mellom akademia og næringsliv er i tiden, men når enkelte forskere tar imot kompensasjon risikerer de å skade troverdigheten, skriver Eva Barkeman i et innlegg i Curie. Dette er den siste i en serie på fem artikler om forskning finansiert av private selskaper og private midler.

(Forsidefoto: aleisha / Shutterstock / NTB scanpix)

Powered by Labrador CMS