Etikk 24/7: Robotmoral. Genredigerte babyer. ME-forskning
Hvor i verden blir den første CRISPR-babyen født? Svensk pasientforening ville stoppe ME-forskning. Og hvem sin feil er det når roboten din går berserk? Få med deg de viktigste nyhetene om forskningsetikk fra uken som gikk.
Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene
Dårlige dyreeksperimenter i søkelyset
Preklinisk forskning for å teste nye medikamenter på dyr, står i fare for «vesentlig» risiko for bias på grunn av dårlig studiedesign. Dette gjelder selv når studien er publisert i anerkjente tidsskrifter eller utført ved prestisjetunge institusjoner, ifølge en ny studie gjort på tusener av artikler, melder Nature.
Hvem sin feil er det når roboten din går berserk? Forskere vil se mer moral i koden
Hva skjer den dagen en robot begynner å skade folk? Og hvem avgjøre hvordan en selvkjørende bil skal reagere hvis et barn krabber ut i veien? Moralen må bygges inn i programvaren, og ansvaret er ikke bare juridisk, det er også etisk, skriver Computersweden.
Hva skjedde da forskergruppe forsøkte å gjenta en mye omtalt studie?
Det var akkurat et slikt paradoks som folk elsker å lese om: en studie publisert i et prestisjefylt tidsskrift i 2013 påsto at en god måte å måle om musikere ville vinne i elitekonkurranser var ikke ved å høre på dem, men å se på videoopptak av dem med lyden skrudd av.
Det er bred enighet om at det er viktig å kunne gjenskape resultatene av studier. En gruppe forskere i Boston forsøkte å replisere resultatene fra studien. De forteller om en krevende, ofte ubehagelig, for det meste resultatløs prosess som ikke gir deg nye venner, gir lite prestisje og kan være enormt tid-, ressurs- og innsatskrevende, skriver Washington Post.
Rent mel i posen?
I en artikkel i British Medical Journal (BMJ), tilbakeviser en gruppe uavhengige forskere positive resultater etter en kritisk gjennomgang av en legemiddelstudie. At man ikke alltid kan stole på forskningsresultater er ikke noe nytt, men desto mer bekymringsfullt når det skjer på vårt eget fagfelt, skriver Av Tord Ivarsson, Hege Kornør, Gudmundur Skarphedinsson og Ketil Hanssen-Bauer, i et innlegg på forskning.no.
Medisinske forskere for slappe med å identifisere «bedragerske» cellelinjer
Mer enn halvparten av biomedisinske forskere sier at de ikke gidder å More than half of biomedical researchers say that they do not bother to verifisere identiteten til cellelinjene de arbeider med, antyder en ny undersøkelse. Dette på tross av at forskere i årevis har advart mot at mange studier undergraves fordi cellene de bruker er forurenset eller feilmerket, skriver Nature.
Hvor i verden blir den første CRISPR-babyen født?
Nature har tatt en titt på det juridiske landskapet for å se hvor genredigering først vil bli brukt i forskning eller formering. I hele verden diskuterer nå forskere fordeler og farer med å redigere genene i menneskelige embryoer. Bør det være lov, og i så fall under hvilke omstendigheter?
Les også: Gene Editing: Research Spurs Debate Over Promise Vs. Ethics
Stortingsrepresentant vil kneble blyforskere
De opptrer som fanatikere, skriver stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) om fem forskere som har uttalt seg om helsefarene rundt bly i naturen. Dette skriver forskning.no
Pasientforening forsøte å stoppe ME-forskning
Den svenske Riksföreningen för ME-patienter mener det er risikabelt å forske på hvilken effekt en metode for kognitiv atferdsterapi har på pasienter med kronisk utmattelsessyndrom, skriver Dagens Medicin.
Det amerikanske helsedepartementet foreslår oppdatering av reglene for forskning på mennesker
De foreslåtte endringene vil styrke beskyttelsen av individer som deltar i forskning, mens de vil modernisere reglene og øke effektiviteten, melder HHS på sine hjemmesider.
Ubehagelig tekst om legemiddelindustriens metoder
- Det er en svært leseverdig bok, skriver Hans Peter Söndergaard i sin anmeldelse av Deadly medicines and organized crime. How big pharma has corrupted healthcare. Peter C Gøtzsche. - Et fantastisk hurtigkurs i hvorfor statistikk og vitenskapsteori er viktig. Anmeldelsen er publisert i Läkartidningen.
Begrensningene og farene ved vitenskapelige studier
Studenter bør få opplæring i hvordan de skal tenke kritisk om forskningsfunn. Og politikere og myndigheter bør unngå fristelsen til å gjøre enhver del av forskning til politikk, uten at det er bred vitenskapelig enighet om at det gjeldende funnet er bevist, skriver LA Times.
Blomsterbløffen
På 1940-tallet rapporterte en anerkjent professor i botanikk at han hadde funnet flere planter på øya Rum som ikke tidligere var observert i Storbritannia. Det skulle vise seg at blomstrende fantasi var forklaringen. Forskning.no
Lei av uklare tilbaketrekkinger
«Denne artikkelen har blitt trukket tilbake av forfatterne på grunn av viktige uregelmessigheter». Bloggerne i Retraction Watch vil ha slutt på slike uklare varsel, som kan bety alt fra kommafeil i tallmaterialet til regelrett forskningsfusk. forskning.no
Hva er egentlig samfunnsansvar?
– Det er ingen felles forståelse av hva innholdet eller omfanget av samfunnsansvar er eller burde være. Oppfatningene er også ofte motstridende, sier Mark S. Frankel. forskning.no
Les også: Forskningens samfunnsansvar – gjelder det meg også?
«Holdt» for data fra Forsvaret
Forsvaret er i ferd med å etablere nye retningslinjer for utlevering av data til forskere. I mellomtida har flere forskningsprosjekter blitt satt på vent. forskning.no
(Forsidefoto: DM7 / Shutterstock / NTB scanpix)