Etikk 24/7: Stjernekirurg og superforsker under lupen. Interessekonflikter i PISA-undersøkelsene

Fuskedømt, frikjent og anklaget igjen. SVT går stjernekirurg etter i sømmene i ny dokumentarserie. Publiseringsutvalg gransker superforskers norgesrekord. Etikkprofessor kritiserer PISA-aktør for interessekonflikt. Vi gir deg de viktigste nyhetene fra forskningsetikkens verden i uken som gikk.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver, De nasjonale forskningsetiske komiteene

SVT-dokumentar om stjernekirurgs eksperimenter

2015 ble ikke helt som stjernekirurgen Paolo Macchiarini. Han har rukket å bli anklaget, nesten felt, og deretter frikjent for forskningsfusk. Han er anklaget for å brukt dødssyke personer som forsøkskaniner. Operasjonene hans etterforskes av politi og påtalemyndigheter, med mistanke om å ha forvoldt andres død. Alt foregikk på Karolinska, en av Sveriges viktigste forskningsinstitusjoner. Slik innleder SVT til sin 3-episoders doumentarserie «Experimenten”.

Agder-forsker blir gransket for rekordstor publisering

En forsker ved Universitetet i Agder har publisert over 100 forskningsartikler i året. Nå blir han gransket av Det nasjonale publiseringsutvalget, skriver Uniforum.

Premier og karteller

Sterke belønningssystemer og ansvar for egen etisk standard kan gå galt, skriver Eva Grinde i en kommentar i Dagens Næringsliv.

Ekspert på forskningsetikk: Pearsons inntog i PISA innebærer en interessekonflikt

Verdens største kommersielle selskap innen utdanning jobber nå med PISA-undersøkelsene. Professor Jan Helge Solbakk mener man skal være ekstremt naiv for ikke å se at det kan dukke opp klare interessekonflikter, skriver Utdanningsnytt.

Fikk aldri vite resultatet av studien hun deltok i

Som barn deltok hun i en medisinsk studie som det aldri ble publisert noe fra. - Dette betyr at jeg resten av livet må leve med et implantat i hjertet, men får kanskje aldri noen gang vite noe om hvor godt det egentlig virker, skriver Emma Yasinski i The Atlantic.

- Bryter pakten med pasientene

Amerikansk lovgivning krever at alle legemiddelselskaper og sykehus som utfører legemiddelutprøvinger skal rapportere alle resultater og eventuelle bivirkninger på clinicaltrials.gov. Likevel unnlater mange å gjøre dette. Da bryter de sin del av den rettslige og moralske pakten de har inngått med pasientene, skriver Susan Gubar i The New York Times.

Fuskedømt stamcelleforsker skriver bok

Haruko Obokata, den tidligere stamcelleforskeren som skal ha forfalsket forskningsdata, skriver bok om forskningsskandalen fra 2014, skriver The Mainichi.

(Forsidefoto: STAFFAN LARSSON)

Powered by Labrador CMS