Forskningsetikk fra uken som gikk: fuskeforskere, Trump-frykt og genredigering

Stor granskning i Kina – nesten 500 funnet uredelige

Nesten 500 kinesiske forskere ble funnet uredelige etter en omfattende granskning av fagfellevurderinger.

Kinesiske myndigheter offentliggjorde resultatet av granskningen i slutten av juli. Konklusjonen var at 101 av artiklene som ble undersøkt var basert på fabrikkerte fagfeller eller fagfellevurderinger. 95 av disse ble vurdert av fabrikkerte eksperter eller inneholdt falske fagfellevurderinger produsert av eksterne institusjoner, skriver nyhetsbyrået Xinhua.

I tråd med god vitenskapelig praksis, skal artikler fagfellevurderes før publisering (se for eksempel Generelle forskningsetiske retningslinjer). Det innebærer at en uavhengig fagekspert på temaet gjør en kritisk gjennomgang av artikkelen etter gitte kriterier, og melder tilbake til tidsskriftet om eventuelle mangler.

Saken begynte i april i år, da tidsskriftet Tumor Biology trakk tilbake hele 107 artikler med følgende begrunnelse: «Etter en grundig gransking har vi sterk grunn til å tro at prosessen med fagfellevurdering har blitt kompromittert».

 

Økende aksept for redigering av gener

Holdningene til gen-redigering endrer seg raskt, sier Sigrid Bratlie i Bioteknologirådet til NRK. Uttalelsen kommer etter en artikkel i tidsskriftet Nature som viser at en forskergruppe i USA har forandret gener i menneskeembryoer ved hjelp av CRISPR/CAS 9-metoden. Forskergruppen fjernet en genfeil som kan gi akutt hjertestans.

Redigering av gener har vært sterkt omdiskutert, og det er bare to år siden Nature skal ha avslått å publisere en studie om tilsvarende forskning.

 

Frykter at Trump vil endre klima-rapport

En ny rapport fra 13 nasjonale organer i USA konkluderer med at amerikanerne allerede merker tydelige effekter av menneskeskapte klimaendringer. Rapporten ligger nå på president Trumps bord. Den er lekket til offentligheten fordi forskerne frykter at myndighetene vil endre eller avfeie den, skriver The New York Times.

La forskerne gå på trynet!

Det oppfordrer NMBU-rektor Mari Sundli Tveit på khrono.no. Sundli Tveit mener forskningsfinansieringssystemet er for lite risikovillig, for sektorstyrt og ofte for lite langsiktig.

(Forsidefoto: De nasjonale forskningsetiske komiteene)

Powered by Labrador CMS