Styrt forskning, trylletriks og fuskeverstinger

- Det er forbløffende hvordan et puslete argument eller en tvilsom påstand kan få ufortjent autoritet og tyngde ved hjelp av en henvisning til en eller annen akademisk tungvekter, skriver Ole Bjørn Rekdal i en kommentar i Bergens Tidende. (Foto: Shutterstock)

Når er forskningen styrt, slik at vi ikke lenger kan ha tillit til at resultatene er pålitelige? Ole Bjørn Rekdal forteller om akademiske trylletriks. Bør barn få ta forskningsvalg selv? Pluss en topp ti-liste over de verste fuskerne. Vi har oppsummert de viktigste nyhetene fra forskningsetikkens verden i uken som gikk.

Av: Johanne Severinsen, kommunikasjonsrådgiver og webredaktør, De nasjonale forskningsetiske komiteene

Når forskningen styres

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har fått mye kritikk etter at han sa at Havforskningsinstituttet skal være et næringsvennlig institutt, som skal dele ambisjonene regjeringen har for oppdrettsnæringen. Metodevalg, datainnsamling og tolkning av resultater må være forskerens domene, skriver Helene Ingierd og Øyvind Mikkelsen, sekretariatsleder og leder i Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT), i et innlegg i BT.

  • Selv avviser Per Sandberg at han forsøker å instruere Havforskningsinstituttets forskere.
  • - Dette er den mest besynderlige uttalelsen jeg noensinne har hørt av noen minister om forskning, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen til Bergens Tidende.
  • - Å mene at noe er det rette å gjøre er ikke nok i dagens politikkproduksjon. Alt skal i tillegg være sant, skriver Morgenbladet på lederplass denne uken. - Det er først etter at meningen har oppstått at jakten på fakta begynner. Konsekvensen er at forskere tas som gissel i den evigvarende skyttergravskrigen mellom de politiske fløyene.
  • - Hvis det skapes inntrykk av at forskningsresultater er styrt av næringsinteresser, frarøves forskerne all troverdighet, skriver Bergens Tidende i en leder.
  • - Per Sandberg har fortsatt ikke forstått hva forskningsfrihet er, sier Arbeiderpartiets forskningspolitiske talsperson, Marianne Aasen, til Universitetsavisa.
  • Per Sandbergs lojalitetskrav til havforskerne er ikke forenlig med uavhengig forskning, skriver Aftenposten i en lederartikkel.

Rektorer rystes av statsråders bruk og holdning til forskning

Sandbergs forsøk på å styre forskningen i retning av ønsket politikk var forstemmende. Listhaugs mistolkning av forskning er like alvorlig, skriver UiO-rektor Ole Petter Ottersen og får støtte av HiOA-rektor Curt Rice. Dette melder Khrono.

Vil renvaske LSD og ecstasy med forskning

Stadig mer penger blir gitt til forskning på LSD, ecstasy og fleinsopp. På toppen av pengesekken sitter en gammel grevinne og en politisk aktivist, melder forskning.no.

Ifølge stikkprøver forskning.no har gjort, har fagfellene på noen av de mest profilerte psykedelikastudiene tette koblinger til de samme forskerne og miljøene.

Helene Ingierd, sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT), mener dette er et problem og et godt eksempel på det etikkekspertene omtaler som interessekonflikter, et område de forskningsetiske komiteene jobber spesielt med i år.

– Når det er slik at noen få aktører med en tydelig agenda styrer forskningen i én retning og de har flere hatter, så er dette et problem i seg selv, sier hun til forskning.no.

Et akademisk trylletriks

- Akademikere har en rekke finurlige triks de kan bruke for å lure oss til å tro på hva de skriver. Et av de enkleste og mest effektive er å slenge på en flott, men ubrukelig kildehenvisning, skriver Ole Bjørn Rekdal i en kommentar i Bergens Tidende.

Sjokkert over Fløgstad

Forsker Nina Witoszek sammenlignes med skandalelegen Jon Sudbø i Kjartan Fløgstads nye bok, skriver Dagsavisen.

Varslerne i forskningsverdenen blir uthengt

Den svenske regjeringen utreder hvordan forskningsfusk skal håndteres. Et påtrengende spørsmål er hvordan man skal beskytte varslerne. Mange varslere blir utsatt for trakassering, noe som bidrar til at en del tilfeller av mistenkt forskningsfusk aldri anmeldes, skal et titalls personer ha fortalt til Dagens Nyheter.

Lancet med offisiell bekymring om stjernekirurg Macchiarini

Tidsskriftet The Lancet markerer offisielt at det hersker tvil rundt forhistorien til resultatene i Paolo Macchiarinis artikler, skriver Dagens Medisin, som også gir en oversiktlig tidslinje over Macchiarinisaken.

Samtykke og kvalitetsforbedringsarbeid

Enhver form for systematisk innsamling av pasientdata for å generere ny kunnskap – uansett om det kalles kvalitetssikring eller forskning – er «død informasjon» dersom den ikke også kan deles med andre, skriver Peder Heyerdahl Utne i et innlegg i Dagens Medisin.

Mener barn bør få ta forskningsvalg selv

I dag må barn og unge under 16 år ha foreldres samtykke for å kunne delta i helseforskning. Snart kan de få slippe til på eget ansvar, skriver Elin Fugelsnes på forskning.no.

Fra strengere til slakkere samtykkekrav

Flere fryktet at EUs personvernforordning skulle gjøre det vanskeligere å drive forskning på data fra offentlige registre. Nå tyder mye på at loven tvert imot kan gi en oppmyking av norske regler. forskning.no.

Avslørte fuskeforskning - fant samme effekt i egen studie

I fjor bidro Stanford-forsker David Broockman til å avsløre at dataene bak en studie om holdninger til homofilt ekteskap var forfalsket. Nå viser hans egen forskning at effekten beskrevet i fuskestudien faktisk finnes, skriver Science.

Også Washington Post, The Atlantic og Vox skriver om denne saken.

Her er de ti verste fuskerne

Uppsala Nya Tidning har samlet en ti på topp-liste over forskerne som har fått flest vitenskapelige arbeider trukket tilbake på grunn av forskningsfusk.

Powered by Labrador CMS