Teknoetikk: Droner, kunstig intelligens og etikk på film

19. april kan du se dokumentaren "Unmanned: America's Drone Wars" på Cinemateket. Før filmen diskuterer Maja van der Velden (NENT) og Tore Tennøe (Teknologirådet) droner, AI og etikk. (Foto: americasdronewars.com)

Droner som leverer post, drapsroboter og førerløse biler er alle del av en utvikling mot en automatisert verden der maskinene, heller enn menneskene, har kontrollen. Selv om intelligente maskiner trolig ikke vil ta over verden i nærmeste fremtid, kan tidlige versjoner som droner og roboter skape alvorlige utfordringer. Er dagens lovgivning og etiske rammeverk i stand til å håndtere dem?

De nasjonale forskningsetiske komiteene har inngått samarbeid med Cinemateket og Teknologirådet om en serie filmer og foredrag, hvor vi retter søkelyset mot ulike problemstillinger knyttet til teknologi, forskning og etikk. Først ut er Unmanned: America’s Drone Wars, som vises på Cinemateket i Oslo 19. april kl. 18.

Målrettede drap

I filmen forteller regissøren Robert Greenwald historien til noen av ofrene for USAs bruk av droner i Pakistan, og intervjuer dessuten droneoperatører og beslutningstakere. Filmen har bidratt til en offentlig debatt om Obama-administrasjonens bruk av droner for «målrettede drap».

Samtale

Visningen innledes med en samtale mellom direktør Tore Tennøe fra Teknologirådet og førsteamanuensis Maja Van Der Velden, fra Institutt for informatikk, UiO og Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT). De vil blant annet ta for seg disse spørsmålene:

  • Hva er egentlig droner og hvordan endrer det krigføringen?
  • Er det grunn til å bekymre seg for automatisering og kunstig intelligens, slik blant andre Stephen Hawking og Elon Musk gjør?
  • Hvilket ansvar har forskere for uintenderte konsekvenser av kunstig intelligens?
  • Kan politikken ramme inn teknologiutviklingen på en forsvarlig måte?

(Forsidefoto: US Forces Iraq / Flickr)

Powered by Labrador CMS