Du får ikke kjønnssykdommer når du går på do

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Av Sol-Britt Molin, jordmor/sykepleier ved Olafiaklinikken, Oslo universitetssykehus.

Det en grunn til at kjønnssykdommer kalles for seksuelt overførbare infeksjoner.

Vi kan for eksempel lett bli smittet med en forkjølelse hvis du har sex med en forkjølet person. Men vi kan også lett bli smittet hvis du står nært en forkjølet person på trikken eller i køen i butikken. Det er fordi mange virus og bakterier kan spres via luft eller i små dråper hvis noen hoster.

Men det fins virus og bakterier som ikke klarer å sveve i luften eller å overleve i vann, på laken, håndklær eller i vasken. De dør kjapt når de kommer utenfor en varm beholder, hvis de ikke kommer rett inn i en annen varm beholder. Fra en varm kropp til en annen varm kropp. Derfor kalles de for seksuelt overførbare infeksjoner.

Klamydia, mykoplasma, gonoré, hiv og syfilis er de seksuelt overførbare infeksjonene som vi, som jobber ved Olafiaklinikken, tester for rutinemessig. Ved behov inkluderer testene også hepatitt B og C.

Sexleketøy kan smitte

To ting er viktige: Mye fukt og varme. Uten det går alle seksuelt overførbare infeksjoner rett i døden. Smitten følger med sæd, sekret, slim eller blod fra en persons penis, skjede, anus eller hals til en annen persons penis, skjede, anus eller hals. Det skjer via vaginalt eller analt samleie, skjede mot skjede eller ved oralsex, det vil si suging eller slikking av skjede, penis eller anus. Men smitten kan også overføres via fingre, dildo og annet sexleketøy hvis det går rett fra en varm, fuktig plass til en annen.

Kun hudkontakt fører ikke smitten videre. Ellers er det stor risiko for å få en seksuelt overførbar infeksjon hvis du har sex med noen som er smittet.

Bortsett fra syfilis, er det ikke rapportert om smitte fra hals til hals selv om kyssing er en teoretisk mulighet for å spre seksuelt overførbare infeksjoner. Munnhule og spytt tilbyr en form for infeksjonsbeskyttelse.

Hiv er betydelig mindre smittsomt enn noen av de andre seksuelt overførbare infeksjonene. Men sammenlignet med å få hiv-virus i skjede eller hals er det to til tre ganger mer smittsomt å få viruset i anus. Det er fordi slimhinnen i anus er programmert for å trekke inn all væske og sende det ut i blodet til forskjell fra skjeden som jobber med å trekke ut igjen alle bakterier og virus som kommer inn.

Kjønnssykdommer kunne vært utryddet

Smittevernloven handler om allmennfarlige smittsomme infeksjoner. For å minske spredningen har alle som oppdager slike infeksjoner plikt til å foreta smitteoppsporing. For seksuelt overførbare infeksjoner innebærer det å spørre om seksuelle kontakter. En smittet person er forpliktet til å fortelle om sine partnere og partnere som får beskjed om at de kan ha blitt smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, er forpliktet til å teste seg.

Hvis dette ble gjennomført i følge loven så skulle seksuelt overførbare infeksjoner bli utryddet.

Men, ikke alle som behandler seksuelt overførbare infeksjoner spør om seksuelle kontakter.  Mange som får behandling vil ikke fortelle noe om sine partnere og ikke alle partnere vil teste seg når de får vite om risiko for å være smittet. Hvorfor?

Er det fordi det handler om sex? Er det fortsatt flaut i 2015? Hadde det vært lettere hvis det var noe vi kunne fått bare av å gå på do?

Referenser:
Harald Moi, Jan Martin Maltau. Seksuelt overførbare infeksjoner og genitale hudsykdommer. 3 utgave ed. Oslo: Gyldendal akademisk; 2013.

Powered by Labrador CMS