Flere menn som har sex med menn, tester seg

(Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Olafiaklinikken noterer at stadig flere menn som har sex med menn (msm), tester seg for seksuelt overførbare infeksjoner. Antallet msm som besøker oss for en sjekk, har økt med cirka 40 % fra 2010 til 2015.

Av: Sol-Britt Molin, jordmor og sykepleier ved Olafiaklinikken, Oslo universitetssykehus.

En rutinesjekk på Olafiaklinikken inkluderer prøver fra blod, hals, urin og anus. Blodprøven blir testet for syfilis, hiv, hepatitt B og C og de andre prøvene blir testet for gonore, klamydia og mycoplasma.

Syfilis og gonoré øker i Norge

Antallet nye hiv-infeksjoner hvert år er relativt stabilt hos oss. Vi ser derimot at antallet smittede med gonore og syfilis fortsetter å øke blant msm som har besøkt Olafiaklinikken i 2015. Situasjonen totalt i Norge blir publisert seinere i år av folkehelseinstituttet.

Gonoré gir ikke alltid plager

Gonore i urinrøret er så godt som alltid forenet med plager som svie, kløe og utflod. Gonore i hals og/eller anus medfører derimot mer sjeldent noen plager. Derfor er det viktig å inkludere prøver fra anus og hals i tillegg til urin ved en rutinesjekk. Gonore behandles med en kombinasjon av antibiotika ved ett og samme tilfelle. Behandlingen skal følges opp med en kontroll. Som alltid er smitteoppsporing et av de viktigste tiltakene for å forhindre videre spredning av infeksjonen.

Symptomene på syfilis kan passere ubemerket

Symptomene på syfilis er små sår, ofte på kjønnsorgan, som ikke klør eller er føles smertefulle. De kan lett overses og mange ganger er det bare en rutinesjekk som avslører infeksjonen. Syfilis sjekkes i samme blodprøve som hivtesten. En tidligere syfilisinfeksjon som er behandlet vises alltid i en blodprøve og laboratoriet gjør derfor automatisk en utvidet test når de påviser antistoffer for syfilis. Den utvidete testen viser om det er en ny infeksjon på gang. En hurtigtest for syfilis vil ikke vise om det er en infeksjon som trenger behandling.

Syfilis behandles også med antibiotika. Det holder med en behandling hvis vi vet med sikkerhet at smitten skjedd innenfor et år. Hvis smitten kan ha skjedd for mer enn ett år siden gjentas behandlingen to ganger til, med en ukes mellomrom, altså til sammen tre behandlinger. Ubehandlet kan syfilis gi alvorlige komplikasjoner på for eksempel nervesystem eller hjerte, og er da en dødelig sykdom.

Alltid best å vite

Selv om det er urovekkende at gonore og syfilis øker blant msm - er det bra at infeksjonene blir oppdaget og behandlet. Ikke bare fordi infeksjonene i seg selv kan gi alvorlige komplikasjoner men forekomst av andre seksuelt overførbare infeksjoner øker også risikoen for å bli smittet med hiv.

Derfor er det en god hiv-forebyggende strategi regelmessig å gjøre en rutinesjekk for alle soi og det er virkelig flott at alt flere msm tar seg tid for en rutinesjekk.

Powered by Labrador CMS