Hei, del litt på blodet ditt ‘a!

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Bare 2 prosent av Norges befolkning gir blod, men cirka 50 prosent av oss kommer til å trenge blod eller blodprodukter i løpet av livet. Tusenvis av nordmenn kan takke blodgivere for at de lever. Kanskje du kan bli blodgiver?

Av: A. Stella Kyed Johnsen, kommunikasjonsrådgiver ved stab kommunikasjon, Oslo universitetssykehus HF

Verdens Blodgiverdag markeres 14. juni. Vi vet at behovet for blodgivere ved blodbankene kommer til å øke i årene som kommer, blant annet fordi befolkningen blir eldre, og at eldre har behov for å motta mer blod enn yngre.

Det er viktig å få frem at de blodgiverne vi har er flinke til å gi regelmessig! Likevel er det slik at Norge i dag ligger på bunnplassering i Europa over antall blodgivere per 1000 innbygger. Bare Estland er dårligere! Tenk på det. Her har vi med andre ord en gyllen anledning til å bli skikkelig mye bedre med en liten innsats.

Blod – en gave for livet

Å gi blod er, bokstavelig talt, å gi liv på pose. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Det finnes ingen teknisk oppfinnelse som kan erstatte at mennesker, helt frivillig, gir av sitt eget blod. Hver tapping av blod hjelper i snitt 3 pasienter. Det er ikke mye du kan gjøre på en time som er like verdifullt og viktig for andre!

Å gi blod er kanskje den enkleste og mest effektive måten du som enkeltmenneske kan bidra til å redde liv og redusere lidelse.
Uten de livgivende posene med blod ville sykehusene stått maktesløse ved større ulykker, ved transplantasjoner, ved alvorlige sykdommer og ved kompliserte fødsler. Mange pasienter ville brukt mye lenger tid på å komme seg etter operasjoner, og for en rekke kreftpasienter bidrar blodoverføringer til langt større livskvalitet. Faktisk er det slik at 47 prosent av blodproduktene i Oslo går til kreftbehandling.

Er du en mulig blodgiver?

I 2015 ble det foretatt 34.976 tappinger ved Blodbanken i Oslo, det vil si cirka 15.739 liter blod. Likevel mangler Oslo universitetssykehus fortsatt mange liter. Blodbanken i Oslo ønsker seg 20.000 blodgivere. I dag er det cirka 18.000 blodgivere i Oslo. Dette er for få. Vi trenger flere blodgivere for å ha beredskap slik at vi er sterkere rustet dersom det for eksempel skulle oppstå større ulykker, eller dersom mange av dagens blodgivere skulle bli syke i en epidemi. 

Det er flere kvinner enn menn som gir blod. Cirka 65 prosent av blodgiverne er kvinner. I aldersgruppen 18 til 27 år er det 70 prosent kvinner som melder seg som blodgivere. Blodbanken ønsker seg flere unge menn som blodgivere. De tåler ekstra godt å gi blod siden de ikke mister blod gjennom menstruasjon og de har dessuten større blodvolum.

I Norge trengs det totalt 20.000 til 30.000 flere blodgivere. Blod er nemlig ferskvare og holdbar kun i 35 dager. Mens blodplater, som brukes til å stoppe blødninger, bare kan lagres i 6 dager. Derfor er sykehusene avhengige av at de stadig får påfyll.
Hvert år «mister» vi cirka 3000 givere av ulike årsaker. Noen blir for gamle til å være blodgivere, noen blir syke og atter andre flytter.

Kanskje du, eller noen du kjenner kan bidra til at Blodbanken i Oslo får flere blodgivere?

Ferieblod

Er du er i nærheten av din blodbank i sommer - og kan gi blod, ta gjerne en telefon og meld deg!
 
Sommeren er ofte en vanskelig periode for blodbanken. Folk reiser på ferie og glemmer fort at blod er ferskvare. Det gjør at blodbankene sliter ekstra mye med å finne de som er klare til å gi blod - og de bruker mye ekstra ressurser på dette.
Blodbanken i Oslo trenger alle blodtyper. Så er du i byen og tappeklar, ta kontakt med blodbanken din!

Sjekk om du kan gi blod!

Du finner mer informasjon og kan melde deg til alle landets blodgiversteder på nettsiden GiBlod.no
Hvis du ikke har mulighet til å gi blod selv, kan du gjøre en viktig oppgave med å fortelle om blodgiving til andre, og kanskje verve noen venner eller kolleger!

Les mer om å gi blod på nettsidene til Blodbanken i Oslo.
Takk for at du hjelper blodbanken - og ha en riktig god sommer!

Powered by Labrador CMS