Stadig flere tar infeksjonssjekk under Oslo Pride

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Olafiaklinikkens nærvær med et komplett testetilbud er blitt et naturlig innslag i parken under Oslo Pride. Dette er et viktig bidrag for å avdramatisere og naturliggjøre en sjekk for hiv og øvrige seksuelt overførbare infeksjoner, samt spre informasjon om smitteveier og risiko.

Av: Sol-Britt Molin, jordmor/sykepleier ved Olafiaklinikken, Oslo universitetssykehus

Olafiaklinikkens tilstedeværelse er med på å legge til grunn en god rutine for å sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjoner blant unge seksuelt aktive mennesker. Antallet som testet seg for seksuelt overførbare infeksjoner i forbindelse med Pride i Oslo fortsatte å øke for åttende året på rad. Blant alle som sjekket seg økte antallet menn som har sex med menn (msm).

Olafiaklinikken på stand

Vi syntes vi satte høye mål om et komplett testetilbud for kjønnssykdommer til 300 personer i forbindelse med Pride 2016. Det kom over 330 mennesker for å sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjoner til Olafiaklinikkens stand i Prideparken 22.-25. juli 2016, en økning på 18 prosent sammenlignet med 2015.

Helsepersonell fra Olafiaklinikken var til stede i Prideparken hver ettermiddag og kveld. Fem sykepleiere, flere på lørdagen, tok blod- og halsprøver samt delte ut utstyr for selvtest for urin/vaginal/anusprøve på toalettene bak standen. Det ble testet for klamydia, mycoplasma, gonore, hiv, syfilis, hepatitt B og C. Ordinær virksomhet på klinikken med drop in og timeavtaler gikk som vanlig på dagtid uten reduksjon i antall besøkende.

Hovedgrunnen til at mange kom er at Oslo Pride er et flott arrangement med mye aktiviteter som trekker mange folk fra hele Norge og fra utlandet. Arrangørenes strategiske standplassering førte til at mange passerte Olafia-standen naturlig, eller lett fant frem til den i parken. God hjelp fra samarbeidet med HivNorge lettet også planleggingen i forkant av Pride. Været har vi erfart også innvirker på testeaktiviteten, og 2016 bød på mye sol i Prideuken.

Hvem testet seg?

Liksom tidligere år var det en stor variasjon i alder, fra de yngste på 15 år til de eldste på 68 år, som kom for en sjekk. Halvparten av de som testet seg var 26 år eller yngre, omtrent det samme som i 2015 da halvparten var 27 år eller yngre. Over 60 prosent av dem som testet seg bodde i Oslo eller Akershus, sammenlignet med omtrent 50 prosent i 2015. Vi ser at mange som tester seg utenbys ifra kommer tilbake for ny test hvert år.

Flere menn kom for en sjekk og blant dem øket andelen msm til 81 prosent sammenlignet med 77 prosent i 2015. Alderen blant alle menn, samme for msm, varierte mellom 15 - 68 år, halvparten av mennene var 28 år eller yngre, ubetydelig lavere enn i fjor da halvparten av mennene var 30 år eller yngre.

Det kom også flere kvinner i år for å teste seg. Men blant kvinner sank andelen kvinner som har sex med kvinner (ksk) fra 52 prosent i 2015 til 42 prosent i år. Alderen blant alle kvinner, samme for ksk, varierte fra 15 år til 57 år, halvparten var under 26 år, et år høyere enn i 2015 da halvparten var under 25 år.
Det var mange transpersoner blant menn og kvinner som sjekket seg for seksuelt overførbare infeksjoner. Våre resultater sorterer vaginalprøver som kvinner og urinprøver som menn, selv om vi vet at begrepet «kjønn» er mye mer mangfoldig.

Seksuelt overførbare infeksjoner

Resultatet av at flere sjekker seg generelt er at Olafiaklinikken avdekker flere seksuelt overførbare infeksjoner. Syv prosent av alle som sjekket seg var smittet. Det er like mange som i 2015. Blant de som sjekket seg i 2016 ble det avdekket klamydia-, mycplasma-, gonore-, syfilis- og hepatitt C-infeksjoner.

Halvannen prosent av kvinnene var smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, jevnt fordelt mellom ksk og kvinner som oppga sex utelukkende med menn.
Blant alle menn som testet seg var 11 prosent smittet med en kjønnssykdom. Blant msm hadde 12 prosent en eller flere seksuelt overførbare infeksjoner, hvilket er noe flere enn i fjor da det var elleve prosent blant msm som hadde en kjønnssykdom.

Det er gledelig at vi ikke avdekket nye hiv-positive blant testene i disse dagene under Oslo Pride. Alle som fikk påvist andre seksuelt overførbare infeksjoner har fått beskjed og er behandlet og det bidrar til de minsker risikoen for å bli smittet med hiv.

Powered by Labrador CMS