Luke 4: Kruttrakett på rømmen

Inge og Magnes flotte 3D-rakett fyrer seg opp og stikker av.

NB! Dette eksperimentet må kun gjøres av voksne, og med alle sikkerhetsforskrifter ivaretatt. Husk hørselvern og vernebriller.

Du trenger:

• En rakett: enten av papir eller som vi har: en todelt 3D-printet rakett • Stativ • Fallskjerm • Stappa krutt i en papphylse • Lunte

• Vernebriller og vernehansker

Oppskrift:

1. Ta på vernebriller og vernehansker 2. Plasser raketten i trygg avstand fra bebyggelse og folk (og tak) 3. Sett raketten på et stativ, slik at den blir lettere å antenne

4. Plasser stappet krutt i en papphylse nederst i raketten, med en åpning til lunten

5. Tenn på lunten og rygg unna 6. Raketten tar av! Når kruttet nesten er oppbrent, gir det et trykk oppover slik at raketten åpner seg, og fallskjermen folder seg ut. Klar til gjenbruk! (Hvis den da ikke lander på et tak).

Om UiS Joulekalender 2021: 

Joulekalenderen er laget av Inge Christ, avdelingsleder i Skolelaboratoriet, og UiS-professor Magne Sydnes. For syvende år på rad lager de julekalender med kjemi- og fysikkeksperimenter, til glede for både store og små. I år er det så mye energi i omløp at julekalenderen ble omdøpt til «Joulekalenderen». «Joule» er altså en av flere enheter for måling av energi og uttales jul på norsk.

Også i år blir det en blanding av eksperimenter som lar seg gjøre hjemme uten fare for at huset eksploderer, og eksperimenter som kun bør utføres på lab med riktige forholdsregler på plass. 

Om artikkelen:

Joulekalenderen er laget av Universitetet i Stavanger. På universiteter, høgskoler og andre steder de driver med forskning jobber kommunikasjonsfolk med å gjøre forskningen kjent. Det skjer gjennom tips til aviser og tv, bidrag på sosiale medier eller gjennom å lage artikler som denne.

Powered by Labrador CMS