Archive: Gulf Research Blog

Blog articles from 2009 to 2012. The Gulf Research Unit is research programme based at the University of Oslo.

Gledelig pris til Jemen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

By: Bjørn Olav Utvik

Nobelkomiteen har gjort et godt valg i år: den samtidige prisen til Liberia og Jemen setter enkeltmottakerne i et bredere freds- og demokratiperspektiv.

Spesielt viktig og gledelig i forhold til den arabiske våren er det at en av de tre vinnerne er Tawakkul Karman. Karman er født i 1979. Hun er en journalist og politisk aktivist med tilknytning til Jemens viktigste opposisjonsparti, det islamistiske Reformpartiet (al-Islah). Hun leder foreningen Kvinnelige journalister uten lenker som hun grunnla i 2005.

Karman kom i internasjonale medias søkelys da hun tidlig under demonstrasjonene sist vinter ble arrestert. Kravet om at hun skulle frigis ble raskt et fokus i de videre demonstrasjonene og store bilder av Tawakkul Karman preget gatene i de jemenittiske byene. Karman har fortsatt å stå sentralt i protestene mot president Salehs diktatoriske styre. Ikke minst er hun en av drivkreftene i den sterke mobiliseringen av ungdommen.

Prisen til Karman er viktig og bra av en rekke grunner. Her er noen:
- Den peker på kvinnenes viktige rolle i revolusjonene, og samtidig på hvor viktig kampen for kvinnefrigjøring er i fortsettelsen. Jemen er et av de aller mest konservative arabiske landene når det gjelder sosiale skikker generelt, og ikke minst i forholdet mellom kjønnene. Men i motsetning til i for eksempel Libya har kvinnene (de aller fleste i niqab) spilt en viktig rolle i gatedemonstrasjonene for frihet og demokrati i byer som Sanaa, Taizz og Aden. Likevel er faren stor for at spørsmålet om kvinners kår og rettigheter kan bli stilt på venteliste etter en eventuell seier over Salehs regime. Her er Karman viktig fordi hun står solid plantet i landets islamistbevegelse samtidig som hun aktivt fremmer kvinnenes sak

- Tawakkul Karman er altså et framtredende medlem av Jemens viktigste politiske parti på opposisjonssida, det islamistiske Reformpartiet (Islah). Hun er medlem av partiets Shura-råd. Samtidig har hun ikke vært redd for å ta en fight med den konservative salafi-fløyen i dette partiet om kvinners rettigheter. Blant annet har hun stått i spissen for en kampanje for å heve giftealderen for kvinner til 17 år. Og det var en viktig symbolhandling da i 2004 droppet niqaben (som 90 prosent av jemenittiske kvinner, også utdannede, går med). Hun oppfordrer også andre kvinner til å slutte å dekke til ansiktet.

- Fredsprisen til Karman kan forhåpentlig bidra til å flytte fokuset i mediedekningen av Jemen tilbake fra stammer, al-Qaida og militære, til de sentrale revolusjonskreftene: ungdommen og den politiske opposisjonen. Man kan lett få inntrykk av at uroen i Jemen dreier seg om klanstrider og kamp mellom ulike krigsherrer, med al-Qaida lurende i kulissene. Men selv om dette også er en del av bildet, er opprøret sentralt drevet fram av den samme typen demokratikrefter som i resten av den arabiske verden. Ungdom av ulike politiske avskygninger har gått i spissen, men bak står også en usedvanlig brei politisk allianse for demokratisering som er bygd opp over mange år. De såkalte ”fellesmøte-partiene” har stått sammen for endring og omfatter et ideologisk spekter fra det islamistiske Reformpartiet til Sosialistparitet som er arvtakerne til det gamle regjeringsparitet i det marxistiske regimet som hersket i Sør-Jemen før sammenslåingen i 1990.

Karman står midt i denne politiske opposisjonen og det er å håpe at fredsprisen vil bringe den tilbake i medienes fokus når de rapporterer fra Jemen.

Powered by Labrador CMS