Her er de beste artiklene mine

Artikler om forskning har lang holdbarhet og det ligger mye godt stoff i arkivet vårt. Derfor har vi i forskning.no-redaksjonen utfordret oss selv til å finne fram de beste artiklene vi har skrevet.

Av Anne Lise Stranden, journalist i forskning.no

1. Hvordan skremmer vi bort fuglene?

Forsker Christian Kierulf Aas ved Naturhistorisk museum er ekspert på effektiv skremming av fugler og bistår flyplasser. Her med en levende vandrefalk ved flystasjonen RAF Mildenhall i England. (Foto: privat)

I forskning.no får vi skrive om alt mulig rart. Noen dager kan jeg føle meg som en detektiv som prøver å finne svar på spørsmål fra leserne. Som den sommerdagen da jeg fikk en telefon fra en mann som jobber på oljeplattform. Han ba om hjelp til å skremme bort fugler (!)

Her i forskning.no skal alt vi skriver være forskningsbasert, så jeg ringte rundt til jeg fant en ekspert på temaet. Ved Naturhistorisk museum er det en egen avdeling med folk som forsker på effektiv fugleskremming.

Smalt tema, kanskje, men flyplasser trenger kompetansen fra dem for å unngå at fly krasjer med hekkende fugler.

Et bilde av den kjekke forskeren med en falk på armen, gjorde ikke saken dårligere.

Les saken her

2. Vaksinen mot polio utryddet sykdommen i Norge

Møtet med Cilje Liane ble sterkt. Hun fikk livmorhalskreft før vaksinen mot HPV-viruset som forårsaker sykdommen, ble innført. (Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no)

Jeg liker å skrive om forskning som er aktuell. I fjor brøt det ut en vaksinedebatt i norske medier. Noen foreldre mener det er unødvendig å la barna ta vaksiner. Vi fikk ideen om å lage en vaksineserie, og treffe mennesker som hadde vært uheldige og blitt alvorlig syke av sykdommer som våre barn får vaksine mot, og som vi nå tar som en selvfølge at er utryddet. Det er lett å glemme hvor alvorlig sykdommer som polio og meslinger rammet, før vaksinen ble forsket frem og innført.

Jeg møtte Turid Dehs fra Ringsaker, som fikk poliomyelitt som skolejente før vaksinen kom. Hun forteller om hvordan hun så vidt berget livet, og mener foreldre som ikke vil vaksinere barna, ikke vet hva de gjør. 

Les Turids historie her.

Jeg møtte også Cilje Liane, som var gravid da hun fikk beskjed om at hun hadde livmorhalskreft. I stedet for å få føde sitt første barn, måtte hun fjerne det og gå gjennom cellegiftkur. 
Vaksinen mot HPV ble nylig innført for jenter og nå foreligger de første forskningsresultatene av effekten.

3. Her velger psykologer ut lederspirer til Forsvaret

Anne Lise Stranden har jobbet som journalist i forskning.no siden 2014. (Foto: Preben Forberg)

En av de morsomste dagene på jobben i fjor var da en kollega av meg og jeg dro til Trandum ved Gardermoen i fjor sommer og fikk se på opptaket av lederspirer til forsvaret. Fysisk styrke er ikke nok til å bli leder i forsvaret. Psykologer observerer hvem som er mest motivert, takler flere oppgaver samtidig, og likevel klarer å ta en beslutning. Å beholde roen, spille andre gode og vise omsorg er også viktig.

Forsvarets forskning på lederutvelgelse blir også brukt i det sivile liv, blant annet av flyselskaper som skal velge piloter.

Vi filmet at kandidatene ålte seg gjennom gjørme og klatrer over hindere, mens de mottok til dels motstridende ordrer.

Flere studier er på gang hvor de skal evaluere utvalget. Les mer her og se videoer fra opptaket.

Powered by Labrador CMS