Hvorfor får noen hvite fingre når det er kaldt?
Av Nina Kristiansen
Hvert år inviterer vi i forskning.no alle medlemmene i vår eierforening på seminar. I år møttes vi på Unis, Universitetssenteret på Svalbard til faglig program og hyggelig og nyttige treff med gamle kjente og nye fine folk. Dette er kommunikasjonsansatte på høgskoler, institutter, universiteter og andre som driver med formidling av forskning. Mange av dem leverer artikler til forskning.no - les mer om ordningen her.
Hvert år kårer vi årets beste artikkel fra en medlemsinstitusjon - blant veldig, veldig mange gode bidrag. Årets velfortjente seier gikk til Wenche Gerhardsen fra Forsvarets forskningsinstitutt - for artikkelen:
Hvorfor får noen hvite fingre når det er kaldt?
Fra juryens begrunnelse:
Undringssaker går veldig bra på forskning.no, og det gjør også nyheter fra forskningen. Årets beste artikkel kombinerer de to. Selv om det er en relativt kort nyhetssak, tar skribenten seg tid til å bruke eksempler fra historien. Det gjør saken spennende og plasserer forskningsfunnene i en større sammenheng.
Saken har en bra tittel og en god illustrasjon, som forteller på en god måte hva saken handler om, men som likevel evner å friste oss til å klikke på den.
Skribenten tar seg også tid til å lage gode bilder ved hjelp av ord, slik som denne: Historien er full av eksempler på at kulde er en fiende like ille som en velutrustet hær.
Vi kjenner alle noen med likfingre, eller er vi kanskje en med likfingre selv? Sånn knyttes forskningsresultatet til noe nært oss.
Saken er godt vitenskapelig forankret med to referanser. Skribenten setter saken inn i et større perspektiv, ved å ikke bare la det handle om menn i militæret, men også generelt folk som får slike rare fingre. Dette til tross for at studien i utgangspunktet tar for seg norske soldater og at hun skriver saken på vegne av Forsvarets forskningsinstitutt.
Hederlig omtale gikk til:
Christina Benjaminsen fra SINTEF for artikkelen Hvor sunt er egentlig makrell i tomat?
Utdrag fra juryens begrunnelse: Språket er enkelt, og veien fra råvare til hermetikkboksen er enkelt forklart. Også hva som skjer underveis med vitaminer, proteiner og langkjedede omega-3 fettsyrer. En godt skrevet nyhetssak, med et allment spørsmål. Enkelt forklart i en ledig stil. Leserne har respondert på både tema og tilgjengeligheten.
Elin Nyberg fra Universitetet i Stavanger for artikkelen Derfor må du kunne statistikk
Utdrag fra juryens begrunnelse: Skribenten bruker gode og relevante eksempler helt i starten av artikkelen, som gjør at vi umiddelbart forstår problemet. Et problem vi gjerne vil vite hvordan vi kan unngå. Artikkelen forklarer på en god måte de største fallgruvene innenfor statistikk og kritiserer blant annet forskning.no for å misforstå statistikk i en av våre egne saker.
Anne Sliper Midling, Gemini, NTNU for artikkelen 50 000 nordmenn trenger mer morfin
Utdrag fra juryens begrunnelse: Saken starter konkret, vi får vite hvordan forskningsspørsmålet oppstår: i en operasjon med en pasient. Vi får i artikkelen følge veien fra spørsmålet, gjennom nye spørsmål, ideer og svar, til det endelige resultatet. Metoden er levende fortalt, med små gåter som blir løst underveis. Språket er levende og engasjerende. Temaet angår mange.
(Forsidebilde: Science Photo Library/NTB scanpix)