Ungdomsreporteren vår Nora

Av: Bjørnar Kjensli, redaksjonssjef i forskning.no

Kjære leser!

Er det noe du lurer på? – om forskning.no – det vi skriver om, hvordan vi velger ut stoff, hvordan vi jobber eller er organisert. I denne nye bloggen kan du stille spørsmål – og vi skal svare raskt.

Eller har du tilbakemeldinger – kritikk eller ros. Dette er også plassen for det.

Vi vil bruke bloggen til fortelle om noe av det som foregår bak kulissene på forskning.no.

Nora

I sommer er Nora Heyerdahl hos oss igjen, som ungdomsreporter og ferievikar. Nora er 16 år gammel og skal begynne på videregående skole nå i høst.

Hun har jobbet hos oss i ferier siden 2013 og sier at det å være journalist er noe av det vanskeligste hun har gjort, men at det også er spennende og gøy, og mye mindre kjedelig enn hun trodde.

– Jeg tenkte at det kom til å bli mye av det samme hver dag, men det skjer noe nytt hver dag, det er hele tiden noe nytt å skrive om og man lærer sykt mye, sier Nora.

Nora Heyerdahl har vært ungdomsreporter og ferievikar i forskning.no med jevne mellomrom siden 2013. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Hun sier også at  hun har fått avkreftet mange fordommer mot journalistikk.

– Nå skjønner jeg mye mer av hvordan man egentlig gjør det og jeg leser aviser på en litt annen måte enn før fordi jeg skjønner arbeidet bak.

– Forskere er også bare mennesker

Nora sier også at hun har lært mye om forskning i løpet av de siste par årene.

– På skolen har jeg lært at forskningen har svar, men nå har jeg lært at man også må være litt kritisk til forskningen. Jo flere forskere man snakker med, jo mer skjønner man at de bare er mennesker de også, og at de kan gjøre feil eller at de har egne interesser.

Saken Nora er mest fornøyd med, og som hun synes det var morsomst å jobbe med var saken om de norske romforskerne som ikke vil reise til Mars.

– Det var kjempegøy å snakke med astrofysikerne, også følte jeg at jeg utfordret dem litt, selv om det var på en humoristisk måte.

Men dette er også den vanskeligste saken hun har gjort, synes hun.

– Det var fordi jeg hadde lyst til å lage en morsom sak, men det var vanskelig å balansere det morsomme med det seriøse.

Nora synes også det var gøy å lage podcast om latter på jobben.

Så langt i sommer har Nora levert en sak om Forskningsfabrikken, der barn og ungdom bruker litt av sommerferien sin på å lære naturfag, og en sak om hvordan arabere fremstilles i Hollywoodfilmer.

Noen av dere husker kanskje denne saken hun lagde for oss for et par år siden, om Hodejeger-utstillingen på Zoologisk museum på Tøyen:

eller denne saken, om den ukjente oppdageren Carl Lumholtz som reiste alene ut blant Mexicos urfolk på slutten av 1800-tallet:

eller denne, som hun lagde i fjor, da hun lurte på hvorfor jenter kan gå i bukser, mens menn ikke kan gå i skjørt:

Nora har flere saker på gang, og det vil komme mer stoff fra henne i løpet av de neste ukene.

Unge lesere

Vi gjør det allerede ganske bra blant unge lesere. Ifølge den siste leserundersøkelsen vår er nesten hver fjerde leser hos oss under 29 år gammel. Fem prosent av leserne våre er mellom 16 og 19, mens tre prosent er under 15 år. Det betyr at på en vanlig hverdag så er det 1000 unge tenåringer som leser forskning.no.

Ungdom er en viktig lesergruppe for oss, og vi vil gjerne nå ut til enda fler. Derfor prøver vi oss med en ungdomsreporter.

Samtidig tror vi at mange voksne vil ha glede av Noras saker, på samme måte som de fleste ungdommene som kommer for å lese forskning.no-saker kaster seg over de mer voksne sakene våre.

Vi strever hver eneste dag med å gjøre kompliserte sammenhenger og resultater forståelige for leserne våre. Noras blikk og vinklinger på saker er forfriskende, og kan få oss voksne til å se ting på en litt annen måte.

Powered by Labrador CMS