Æres den som æres bør

Fokuset er satt på nordområdene, igjen.
Arrangørene av Arctic Frontiers, en konferanse som arrangeres for sjette gang i Tromsø 22-27. januar, kunne ikke truffet bedre da de bestemte seg for året tema – energi. Framsenteret er partner i konferansen, og vi håper våre forskere kan bidra med sitt når de møter representanter fra næringsliv og politikere.
 

De henger nemlig nøye sammen, disse tre elementene. Da NRK bragte bildene av jublende Statoil-ansatte i Harstad var det mange i nord som gjorde seg de samme tankene: hva kan vi tjene på dette. Og det gikk ikke mange timene før den første politikeren forlangte at olja fra feltet «Havis» skulle ilandføres til deres distrikt. Ved å late som om «vi her oppe i nord» ikke hadde fått stor nok plass i oljeeventyret spilles det opp med stakkarslighet. Mulig det
 

Men vinnerne finnes. De som bemanner leiteavdelinga i Harstad, oljeforskerne, knekte koden. Etter å ha boret over 90 brønner har de endelig forstått oljekartet i Barentshavet. Akkurat som folkene ved det samme kontoret i sin tid fant Norne-feltet har man ved hjelp av grundig forskingsarbeid funnet ressurser som vil bidra til å styrke Norge som et av verdens mest stabile og rikeste land. Dette er ikke store ord, men fakta.
 

Samtidig, lenger nord, her i Tromsø og andre steder, sitter forskere som kan knekke kodene for hvordan vi skal utvinne olje og gass på en måte som ikke raserer naturen. Geologer, biologer, ingeniører, økonomer, og så videre. Det er de som legger grunnlaget for rikdommene. Sammen med investorene, så klart. Olja er ikke funnet på grunn av lokalkunnskap eller såkalt sunt folkevett, her er det forskernes innsats koblet med profittiver som trigger.
Det er nå forskerforbundet, for eksempel, burde vært ute med en massiv sjarmoffensiv og påpekt hva de får til. For ikke å snakke om media. Ikke lokal- og regional presse, men faktisk forskning.no og andre medier som dekker forskning. I stedet for å være kun opptatt av inntektene er dagene før og etter slike funn som ”Avaldsnes”, ”Skrugard” og ”Avaldsnes” burde de heller løfte fram de som bidro til at oljegullet ble funnet.