Relevant forskning

-Jeg visste ikke dere drev med slikt på Framsenteret? En person har stoppet meg på fortauet i Tromsø. Jeg aner det verste.

-Tenk at dere driver med forskning som angår oss! Jeg så Torkjell Sandanger fra NILU på Framsenteret på fjernsyn i går, han som snakket om kremer og slikt!

Jeg takker pent og går på jobben blid som bare det. Og så tenker jeg litt over det hun sa, hun jeg møtte på gata.  Hun hadde reagert positivt på at en forsker  takket være FBI i NRK1 hadde fortalt henne noe hun ikke visste men som  angikk henne.

Mange hudpleieprodukter inneholder en rekke kjemiske stoffer med til dels ukjente og kanskje skadelige virkninger, og kjemikaliene påvirker ikke bare huden din. De havner også i blodet ditt – og i miljøet så langt nord som til Arktis.

– Folk flest tenker kanskje ikke over at de stoffene man smører på huden for å holde den myk og fin, de blir ikke bare på huden. Våre undersøkelser har vist at blant annet parabener, som er vanlige tilsetningsstoffer i hudkremer og andre kosmetiske produkter, kan påvises i blodprøver kort tid etter at du har brukt dem. Hvis disse stoffene er i blodet ditt er de også i leveren og alle andre steder i kroppen, er Sandangers budskap.

Mye av forskninga forsvinner i mangelen på relevans for enkeltmennesket. Det er ikke utelukkende forskerens skyld, men at ting rett og slett er komplisert. Derfor blir jeg glad hver gang jeg klarer å sette ting inn i min egen lille sammenheng, eller faktisk klarer å forklare det for andre.

Noe som bringer meg inn på dagens reklame. Fredag og lørdag er det igjen klart for forskningstorg i en rekke norske byer. I Tromsø har vi valgt å satse på agenter!

Framsenterets forskere er Fram Chemical Science Investigators. De viser frem metoder på ”åstedet”, forteller om etterforskningsmetoder og om ”closed cases” – miljøsaker som er blitt ryddet opp i. For heldigvis – saker blir løst, og kjemikalier blir forbudt fordi de er farlige for miljø eller mennesker.

Og hvis ikke det er formidling av relevant forskning vet ikke jeg!