Flere gode fotballtrenere

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra venstre: arbeidsukejournalister Helge Tollan Isdal og Erlend Asbjørn Hagen Saugstad fra Jordal skole, og forsker Bård Erlend Solstad fra Norges idrettshøgskole.

Noen trenere er mer opptatt av å vinne og av prestasjoner, mens andre trenere er opptatt av lagets utvikling og er flinke til å motivere. Hvordan får vi flere av de gode trenerne?

PAPA-prosjektet har laget et utdanningsprogram for trenere, som skal hjelpe dem til å bli flinkere til å motivere barn og unge og gi dem et bedre selvbilde

Trenere får prøvd seg ut

I 2009 startet PAPA-prosjektet. Det involverer 80 lag, trenerne deres og mer enn 1000 gutter og jenter i alderen 10 til 14 år fra Norge, Storbritannia, Spania, Frankrike og Hellas.

Vi fikk lyst til å vite mer og tok derfor turen opp til fotballforsker Bård Erlend Solstad ved Norges idrettshøgskole på Sognsvann, for å slå av en prat.

Bård har jobbet med PAPA-prosjektet siden august 2012. Han forklarer kort hva det handler om.

Prosjektet går ut på at en del norske fotballtrenere har deltatt i et treningsprogram, mens andre trenere har deltatt i en kontrollgruppe, det vil si at de har fortsatt med sin trening som de pleier.

I løpet av en fire års periode skal forskerne finne ut om programmet har hatt en effekt på spillernes motivasjon, trivsel og ønske om å fortsette med fotball neste sesong.

Vil ha flere mestringsorienterte

Bård og de andre ansatte som jobber med PAPA-prosjektet, mener at det finnes to ulike grupper spillere og trenere. Den ene gruppen kalles mestringsorientert, mens den andre kalles prestasjonsorientert.

- De mestringsorienterte spillerne og trenerne har fokus på seg selv og sin egen mestring. Denne gruppen har som mål å bli bedre og utvikle seg selv, sier Bård.

- De prestasjonsorienterte er opptatt av å sammenligne seg med andre lagkamerater og være best innad i laget.

Med dette prosjektet vil vi altså få færre prestasjonsorienterte og flere mestringsorienterte trenere og spillere.

- Økt fokus på mestringsorientering blant spillere og trenere, vil bidra til en bedre idrettsopplevelse, høyere trivsel, økt motivasjon og mer glede innad i laget, sier Bård.

Lik vekt på alle

Det er vel et gjenkjennelig problem at barn og unge slutter tidlig med organisert idrett fordi de synes treneren deres er lite motiverende, eller forskjellsbehandler spillere. Dette er også noe PAPA-prosjektet ønsker å gjøre noe med.

- En trener må legge lik vekt på alle spillere, samtidig må spillerne oppmuntres til å samarbeide med de andre på laget. Dere spiller på samme lag, og for at det skal fungere må alle samarbeide. Poenget mitt er at alle som er på et lag, er like viktige, uansett ferdighetsnivå, sier Bård.

ABC-Modellen

At man ikke har så god selvtillit og motivasjon når du føler at treneren behandler deg dårligere enn andre, er vel kanskje ikke så rart.

PAPA-prosjektet har satt opp en modell for å vise hvordan nettopp dette fungerer.

- Enkelt sagt blir motivasjon påvirket av tre forhold. De har vi delt opp i A, B og C. A står for Autonomi, eller det å ha mulighet til å bestemme selv. B står for tilhørighet (Belonging på engelsk), eller det å føle at man er en del av laget. Og til slutt C, kompetanse (competence), det at du føler at du blir bedre. Et økt fokus på disse tre delene vil øke motivasjonen til spillere, og dette er noe av det trenerne har lært på kursene, sier Bård.

Hvis treneren klarer å oppfylle disse tre punktene, så vil altså spillernes motivasjon, i teorien, øke. Man ønsker at færre barn og unge slutter å spille fotball i 10-14 års alder. Dette er målet til PAPA-prosjektet.

I 2013 er prosjektet ferdig og da får vi se om utdanningsprogrammet funker. Hvis dette har vært vellykket, vil forskerne prøve å få dette inn i trenerutdanningen til fotballforbundene i de landene som er med i prosjektet.

Hvis dere vil vite mer, kan du besøke PAPA-prosjektets hjemmeside: http://www.projectpapa.org/

Powered by Labrador CMS