På plass i Melbourne
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Av Are Raklev, fysiker med alvorlig jetlag

Etter en veldig lang flytur, og en kenguru senere, er jeg endelig på plass i Melbourne Australia for den 36. ICHEP konferansen som begynner i morgen. Dette er det største møtet i verden innen høyenergifysikk, og holdes annethvert år, i en ny by hver gang.
Det absolutt alle snakker om denne gangen er selvfølgelig Higgs. ICHEP åpner denne gangen med en toveis videolink til CERN der de to store LHC eksperimentene, ATLAS og CMS, legger frem en oversikt over resultater fra data tatt i 2012. Ryktene har gått på blogger i ukevis: eksperimentene ser visstnok sånn nogenlunde det samme som de så i 2011-data (de har nå omlag samme mengde data i år som de fikk i hele fjor). Denne bekreftelsen på hintene de så i fjor betyr at de er nære å erklære eksistensen av en ny partikkel.
Likevel, et raskt overslag viser at dersom dette virkelig er Higgs så vil de sannsynligvis ha akkurat litt for lite data til å nå det gylne kriterium for nye partikler, den såkalte “fem sigma signifikans” (du kan tenke på dette som at sannsynligheten for at det bare er tilfeldigheter som gjør at data ser ut som de gjør er omtrent en til en million). Det hviskes om 4,5 sigma.
Ingen Nobelpriser denne gangen heller? Noen vittigperer på CERN har i alle fall satt opp en resirkuleringsstasjon, sånn i tilfelle.

Til tross for at man kanskje ikke når fem sigma denne gangen (vi må i såfall vente til oppsummeringen av året i desember), så tror jeg at dersom eksperimentene faktisk bekrefter de hintene vi så i fjor, vil alle være overbevist om at en ny partikkel er funnet - de kan bare ikke si det offisielt. Det er mulig det blir endel champagne på ICHEP, før vi går løs på det neste spørsmålet: hva er det egentlig vi har oppdaget?
Vi må nemlig sjekke om dette virkelig er den Higgs vi finner i Standardmodellen. Hvorfor i alle dager skulle det ikke være det da, når partikkelen først er der? Vel, vi har mange resterende mysterier i fysikken, for eksempel hva i alle dager all den mørke materien er, og muligens er den partikkelen vi har funnet en del av et større bilde. Dette vil vi få mye bedre tak på i løpet av ICHEP, hvor flere detaljer om årets data blir presentert.
Vi kommer selvfølgelig til å dekke resultater fra ICHEP her på Higgsjegerne-bloggen. På morgenen onsdag 4. juli vil det også være oppdateringer med populærvitenskaplig fordøyde godbiter fra presentasjonen på CERN på facebook-siden til Fysisk institutt i Oslo. Hvis du vil se direkteoverføringen fra CERN kan du følge med fra denne lenken fra klokken 09.00. Samme sted vises også pressekonferansen klokken 11.00.
Så er det bare å krysse fingrene for at det dukker opp en Higgs i morgen, eller kanskje noe helt helt annet. En kenguru for eksempel?