En notis fra Høgskolen i Innlandet - les mer.

Larver av melbille kan bli proteinrik føde for både mennesker og dyr.

Kan insekter brukes som mat og fôr?

Høgskolen i Innlandet deltar i et nytt forsknings- og utviklingsprosjekt for produksjon av melbillelarver til mat og fôr.

Prosjektet heter KLIPP, som står for Klimasmart proteinproduksjon. Målet er å bidra til en grenseoverskridende storskalaproduksjon av insekter til mat og fôr i Indre Skandinavia og for det europeiske markedet.

KLIPP skal kartlegge de strukturelle forutsetningene for insektproduksjon, øke mulighetene for kommersialisering og gjennom nye forretningsmodeller bidra til realiseringen av industripotensialet for insekter.

I tillegg til HINN deltar Dalarna Science Park i Sverige, Klosser Innovasjon og Ålborg Universitet i Danmark i prosjektet.

Et sterkt økende befolkning fører til et økende global behov for protein, samtidig som klimautslippet skal minske. Det forventes at proteinproduksjonen må økes med 60 prosent for å dekke behovet til 10 milliarder mennesker i 2050.

Insekter har høy ernæringsmessig verdi og proteinkvalitet. Insektproduksjon har miljømessige fordeler ved at utslippene av klimagasser er lav og matsvinn reduseres ved å bruke matavfall som insektfôr.

Prosjektet går over 3 år og starter opp i januar 2020.

Les mer om prosjektet på hjemmesidene til Høgskolen i Innlandet

Powered by Labrador CMS