Drivkraft innen språkforskning

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Alf Tore Øksdal, informasjonskonsulent, Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS), Universitetet i Oslo

Å bruke språket er en hverdagslig affære. Likevel har vi fortsatt ikke et klart bilde av hvordan vi gjør komplekse tanker om til tale og tekst. Vi forstår heller ikke fullt ut hvordan vi mennesker klarer å tolke slike signaler fra andre på en hensiktsmessig måte.

Noen forsøker å forstå mer av det vi andre tar for gitt. I fjor høst ble professor Cathrine Fabricius-Hansen tildelt UiOs forskningspris for sin solide innsats innen språkforskningen, både nasjonalt og internasjonalt.

Hun har forskningskompetanse innen tysk språk, oversettelse og teoretisk språkvitenskap – og har i flere tiår vært en drivende kraft innen språkforskning i Norge. På det vide feltet språkforskning er det få som kommer med det endelige svaret. Tverrfaglig samarbeid mellom ulike forskningsgrener skaffer stadig ny innsikt.

For ti år siden var Fabricius-Hansen, sammen med Stig Johansson, en av de sentrale drivkreftene i forskningsprosjektet ”Språk i kontrast” (SPRIK) ved Det humanistiske fakultetet ved UiO. I samarbeid med utenlandske forskere og studenter utviklet dette miljøet blant annet nye metoder for forskning på flerspråklige tekstsamlinger. Dette prosjektet utvidet også teoretisk forståelse innen språkforskningen ved å utforske skjæringsfeltet mellom grammatikk, leksikalsk semantikk og pragmatikk.

Sommeren 2010 ledet hun et annet nyskapende prosjekt. Hun tok med seg tyve fremragende språkforskere fra UiO, NTNU, og fra USA og en rekke europeiske universiteter, til prosjektet Meaning and Understanding across Languages, som var støttet av Senter for grunnforskning (CAS).

Gruppen tok tak i grunnleggende spørsmål knyttet til utfordringen med å forstå mer av hvordan vi gjør komplekse tanker om til språklige signaler, hvordan vi tolker slike signaler og hvordan språkforskjeller kan påvirke vår forståelse.

Som eksperter innen teoretisk semantikk, kontrastiv lingvistikk og psykolingvistikk kunne de angripe spørsmålene fra mange vinkler.

Prosjektet tok slutt i fjor høst. Deres innsats har brakt oss nærmere kjernen av det som opptar semantikere og pragmatikere, nemlig de slutninger vi mennesker gjør. Forskerne vet mer om hvordan slutningsprosessene arter seg når vi tolker språklige ytringer og hvilken rolle konteksten spiller i denne sammenhengen. Gevinsten av det tverrfaglige har også gitt ny innsikt i hvordan og hvorfor tolkningen av tilsynelatende like konstruksjoner kan variere mellom språk.

Dette er resultater som andre forskere kan bygge videre på.

Cathrine Fabricius-Hansen er i gang med andre prosjekter innen språkforskningen. Hennes mantra er at samarbeid mellom de beste studentene og forskerne, på tvers av land og ulike fagmiljøer, gir stadig ny innsikt. Hun ønsker et mye tettere samarbeid mellom humaniora, samfunnsvitenskap, medisin, biologi, informatikk og andre som undersøker språket.

Powered by Labrador CMS