Forskningsbragder på IKOS

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Rune Svarverud, forskningsleder ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS), Universitetet i Oslo

Institutt for kulturstudier og orientalske språk ønsker å trekke frem noen av våre ypperste internasjonale bragder drevet frem av våre yngste og mest lovende forskere de siste årene.

Senter for islam- og midtøstenstudier

Ingen kan ha unngått å legge merke til IKOS’ Midtøsten-forskere i media det siste året. Senteret er ledet av professor Bjørn Olav Utvik og mye av forskningen og formidlingen er drevet av unge, lovende forskere og forskningsassistenter som i løpet av den arabiske våren har bidratt sterkt til et analytisk og kritisk blikk på vår forståelse av hva som egentlig er i ferd med å skje i Midtøsten. Senteret er bygget rundt eksternt finansierte forskningsprosjekter som har samlet mange norske Midtøsten-forskere til analyse av politiske, økonomiske og religiøse endringsprosessen i Midtøsten. Kombinasjonen av etablerte og unge forskere, av intern og ekstern satsing på feltet, og av forskning formidling og undervisning gjør senteret til et kraftsentrum for Midtøsten-kompetanse og et arnested for ny forskning om regionen.

Ismer og ideologisk diskurs i Kina

Ivo Spira disputerte i oktober 2010 med en avhandling om hvordan det kinesiske språk ble formet som en bærer av den moderne ideologiske debatt i Kina i det 20. århundre. Spira har gjennom begrepshistoriske og lingvistiske analyser av språket kunnet vise hvordan et tradisjonsspråk som det kinesiske, oppfører seg når helt nye kategorier og diskurser skal formuleres. Spira har gjennom lesning av engelske, japanske, russiske, tyske, franske og, selvfølgelig, kinesiske kilder bidratt på en vesentlig måte til den internasjonale forskningsfronten om Kinas moderniseringshistorie.

Tibetansk klosterhistorie

Puchung Tsering kom til Norge fra Tibet for å ta en doktorgrad om tibetanske klosterhistorie, og disputerte ved IKOS i januar 2012. Nettverk for universitetssamarbeid Tibet-Norge har siden 1994 koordinert forskning på mange ulike fagfelt i Norge og i Tibet og har bidratt sterkt til utveksling av studenter og forskere i disse snart 20 årene. Puchung Tsering er den første tibetanske kandidat som har tatt en doktorgrad i Norge på et humanistisk temafelt. Det er ingen liten bragd å ta skrittet fra sin utdanningsbakgrunn i Lhasa og sin faste stilling ved Tibet universitet til en ganske annen forskningsverden i Norge og ved IKOS. Tsering er nå tilbake i sin stilling ved Tibet universitet og vil utgjøre et brohode for religions- og kulturforskningssamarbeid mellom sitt eget universitet og forskere i Norge.

Trolldom i Norge

Den 15. februar 2012 publiserte Norsk Folkeminnesamling og en gruppe unge kulturhistorikere ved IKOS internettarkivet «Trolldom i Norge». Arkivet inneholder kildemateriale til trolldomstro og trolldomspraksis her i landet gjennom nesten 500 år. Med økonomisk og faglig støtte fra en rekke sentrale institusjoner gjør denne databasen det for første gang mulig å studere samlet over 800 norske trolldomsprosesser, 110 svartebøker og 3700 sagn om trolldom. Historiske kilder som tidligere har vært vanskelig tilgjengelige og til dels nesten uleselige, blir nå søkbare med et enkelt tastetrykk. Dette onlinearkivet er unikt i europeisk sammenheng. Ikke tidligere har slikt materiale blitt samlet i så stort omfang. Det vil være et stort skritt videre for forskere, både her til lands og i resten av verden, som ønsker å utvide kunnskapen om denne viktige delen av kulturhistorien.

Powered by Labrador CMS