En labradoodle er en dyr blandingshund: en oppklaring

Etter innlegget jeg skrev i går har jeg fått mange reaksjoner fra lesere. Blant disse er det noen som er kritiske til det jeg skriver. Og det er jeg glad for! Jeg ønsker engasjement, riste litt løs, skape debatt, bli motsagt. 

Men jeg vil ikke bli misforstått. 

 

Labradoodler er ikke superhunder

Spesielt reagerer en del på rasebegrepet, og det tar jeg med en gang selvkritikk for, på grunn av tittelen. Jeg burde heller kalt innlegget «Labradoodler er ikke superhunder». For hvorvidt en labradoodle burde få statusen rasehund av Norsk Kennel Klub, slik at både avl og salg kan foregå mer kontrollert, kan godt hende, men det er egentlig ikke det jeg ville belyse med innlegget.

Det er trenden med designerhunder og hvordan de blir solgt for en dyr penge med løfte om at det er en superhund, jeg ville belyse. At det ikke finnes hunder som er allergivennlige eller automatisk glad i barn, at disse hundene ikke nødvendigvis er så mye friskere enn foreldrerasene.

Jeg har fokusert på labradoodle, fordi den er mest kjent, det er spesielt den som blir lovprist, og Mia er en slik. Men det finnes mange typer designerhunder, og det kommer stadig flere.

 

Jeg må forholde meg til dagens ordninger

Når en som ønsker å kjøpe valp, ber meg om råd for hvordan gå frem, noe som ofte skjer, via mail eller Facebook, så svarer jeg:

 

1) Finn raser som kan passe deres livsstil.

2) Ut av disse rasene – finn den rasen som har best fysisk og mental helse.

3) Finn en seriøs oppdretter av denne rasen som er registrert i Norsk Kennel Klub.

 

Jeg mener det ville vært uansvarlig av meg, i den posisjonen jeg har, å gjøre noe annet. Som nevnt så burde kanskje denne hunden, og kanskje flere designerhunder, blitt godkjent av NKK, men jeg kan kun forholde meg til hvordan det er nå. Og nå er det en dyr blandingshund – som det loves for mye om.

 

Blandingshunder er ålreite dyr

 

Jeg har selv en blandingshund, Cumulus, som fyller elleve år på lørdag. Men han er en blanding av den gammeldagse typen, ikke et resultat av en planlagt paring. Han ble til ved at en ukjent hannhund hoppet over gjerdet til hagen til moren til Cumulus (en bearded collie), som hadde løpetid og var uten oppsyn. Dette er det også knyttet mange etiske betenkeligheter til, i den forstand at eierne selvsagt burde visst bedre enn å ha en løpsk tispe uten oppsyn i hagen, og eieren av hannhunden skulle hatt den under kontroll, slik at den ikke stakk av. Dessuten kan man argumentere for at jeg handlet feil da jeg kjøpte denne valpen for 2500 kroner, fordi jeg på den måten gjør at folk som ikke passer bedre på hunden sine, kan komme unna med det uten å tape penger, at jeg støttet uansvarlig hundehold. Jeg ser den. 

Så selv om jeg elsker Cumulus – og jeg ikke ville ikke vært ham foruten – så råder jeg ikke folk til å gjøre som jeg gjorde den gangen, men heller følge de tre punktene jeg skrev over.

Fordi det er det mest ansvarlige jeg kan gjøre.

 

Mia er min venn

 

Også Mia er min venn og står meg veldig nær, og Cumulus og jeg treffer både henne og menneskepappaen hennes flere ganger i uken. Men når jeg sier at jeg ikke lenger vil bruke Mia som illustrasjon, så er det fordi jeg må sette høyere krav til meg selv enn til andre, jeg må være min innflytelse bevisst. Når jeg eksponerer en hund gjennom arbeidet mitt, må jeg knytte de etiske problemstillingene opp mot hundens popularitet. På bakgrunn av et slikt resonnement vil jeg verken bruke søte hunder med helseproblemer eller bilder av hunder som Mia som tilfeldige illustrasjoner. Dette er krav jeg setter til meg selv, ikke andre. 

Men jeg er trygg på at verken Mia eller Cumulus vet at jeg skriver dette, at de ikke har en visshet om at jeg belyser de etiske problemstillingene knyttet til hvordan de ble til. Og da jeg spurte pappaen til Mia, før jeg publiserte gårsdagens innlegg, om han var komfortabel med at jeg satte dette fokuset på hunden hans, svarte han:

– Så klart. Folk må bli opplyst, slik at de kan ta egne reflekterte valg.

Det er mulig å ha et varmt hjerte og et kaldt hode samtidig.

Hundeavl og kjøp av hund har flere aspekter som bør belyses. For bulldog er problemet at mange ikke får puste skikkelig, for labradoodle er problemet at de selges med stempel som en superhund. Kanskje en dag kommer det et innlegg der jeg belyser problematikker rundt den enorme populariteten til border collie. Det er min rolle som blogger. 

 

Du finner meg på Facebook og Twitter. 

(Forsidefoto: Mia / Foto: Emma Mary Garlant)

Powered by Labrador CMS