Ikke bur hunden inne!

Buret til Cumulus, hunden min. Han benytter seg av det til å sove, slappe av, tygge på ting og viktigst av alt: som et gjemmested hvis det tordner eller han blir skremt av andre lyder. Teppet ligger over taket og de tre veggene, for å gi det en trygg huleeffekt. Døra holder jeg aldri lukket, men fordi vi har trent på det siden han var bitte liten valp, og vi fremdeles trener på det, vil han takle det helt fint hvis det en dag skulle være behov for det, f.eks. ved veterinærbehandling. Han vil også gå inn hit hvis vi har den lille valpen Mia på besøk, og han er lei av å ha henne hengende rundt seg. Heller ikke da lukker jeg døra, men sørger isteden for at hun ikke følger etter ved å engasjere henne i andre ting. Det er viktig å merke seg at dette buret ville vært altfor lite hvis han skulle bli stengt inne over lengre tid under normale omstendigheter, f.eks. når han er alene hjemme. (Foto: Emma Mary Garlant)

I kommentarfeltet under mitt forrige innlegg, Ti tips til den nybakte valpeeieren, har lesere gjort meg oppmerksom på at jeg kan misforstås i punktet der jeg oppfordrer til å ha et bur klart til valpen.

Det kan oppfattes om at jeg mener det er greit å oppbevare hundene våre i bur.

Det er ikke greit!

Men det er ikke buret i seg selv det er noe galt med. Det er burets funksjon, hva vi bruker det til, som er avgjørende.

Som med så mye annet ...

F.eks. er en av mine kjepphester å få hunder gode på innkalling, så de ikke trenger å være i bånd konstant. Det er ikke båndet som er feil, det kan være nyttig i mange sammenhenger, også i et treningsopplegg. Men hvis det brukes fordi man rett og slett ikke gidder å trene, så er det noe galt med båndets funksjon. 

Ok. Tilbake til buret.

1: Buret er et sted hunden føler seg trygg

Alle dyr har godt av å vite at det finnes et sted her i verden hvor de kan føle seg helt trygge. Et sted ingen andre kommer til.

Noen har et større behov for dette enn andre. Det vil avhenge både av det bestemte miljøet og det enkelte individet: En trygg hund, som bor med bare én person, vil ikke ha like stort behov for et gjemmested som en fryktsom hund i en familie med fem aktive menneskebarn og et kranglende ektepar.

Min hund har fobi for torden. Han løper derfor inn i buret straks han hører det buldre i det fjerne, og blir der til det er over. Det er en strategi han har lært seg, en strategi som etter hans erfaring fungerer godt. Han føler at han mestrer miljøet sitt på denne måten. Det kan jeg se fordi han roer seg ned; pesingen og skjelvingen avtar, og han blir mottakelig for mat.  

Her er burets fire vegger, og spesielt burets tak, viktige faktorer. En hundeseng ville derfor ikke gitt den samme trygghetsfølelsen.

2: Buret er et sted hunden er trygg

Det finnes situasjoner der hundene faktisk er tryggest i bur – de bare vet det ikke selv – vi er derfor nødt til å lukke igjen døra.

Bilkjøring er et typisk eksempel. Det er noe som skjer ofte, og det er påbudt. (Det finnes ingen egen regel for dette, men hund går under kategorien last, og last må derfor sikes. Spesielle bilbelter for hund er et annet alternativ).

Men også hvis hunden må behandles hos veterinær, skal ut og fly eller være på kennel, så må den være i lukket bur.

Ikke steng burdøra uten trening først!

Det er svært viktig at vi gradvis venner hunden til å ha døra igjen, at den lærer at den slipper ut etter kort tid. Ellers kan opplevelsen bli veldig traumatisk når eller hvis det en dag skjer.

Og som alt annet potensielt skummelt, må læringen skje mens den er valp. Dessuten må treningen opprettholdes.

Opphold i lukket bur må vare så kort som mulig!

Bare ha hunden innestengt i buret mens dere faktisk kjører. Har du en time hos tannlegen, og hunden skal vente i bilen, slipp den ut av buret og la den selv velge hvor den vil sitte i mellomtiden.

Og husk at ikke alle hunder takler flyturer og kennelopphold. 

Konklusjon:

Buret skal være et sted hunden kan både føle seg trygg og være trygg. Ved riktig bruk kan det derfor øke hundens velferd. Men ved misbruk vil det ha motsatt effekt.

Buret er ikke en oppstillingsplass!

Ha som regel døra åpen, og lukk den kun i særskilte tilfeller. Men tren på det fra hunden er liten valp.

Vil du ha hunden på et avgrenset område på natta eller mens du er på jobb, gi hunden et eget rom i huset.

Eventuelt bygg et enormt bur med god plass til å bevege seg, forskjellige typer underlag, liggekrok og en egen plass til vannskål. Et vanlig kjøpebur blir aldri stort nok hvis det skal ha denne funksjonen. 

Som alltid: Bruk hue!

Takk til mine kritiske lesere. Keep it up!

-------------

Time-out:

Noen bruker bur som et virkemiddel i hundeoppdragelse. En time-out, negativ straff, der hunden stenges inne i buret etter den har gjort noe galt, for å lære den at den ikke skal oppføre seg sånn.

Ikke gjør det!

Denne teknikken fungerer i praksis svært dårlig, og dessuten vil buret straks forbindes med noe ubehagelig for hunden.

-------------

Les Mattilsynets uttalelse om burbruk

Les Mattilsynets tilsynsveileder for hund

Powered by Labrador CMS