Selvsagt er jeg lederen til hunden min!

(Foto: Gunnar Morland)

I den lille delen av hundemiljøet som fortsatt sverger til den såkalte lederskapsteorien, eller dominansteorien som den også kalles, svirrer det en misforståelse som sier at vi som jobber etter vitenskapelig baserte metoder – som ikke involverer å påføre hunden ubehag – at vi ikke er skikkelige ledere for hundene våre.

Dette er bare tull.

Først. Hva betyr det egentlig å være en leder?

Innen humanpsykologien finnes det en drøss av definisjoner på lederskap. Iallfall 350 stykker. Men la oss bare legge fra oss bøkene og si at en leder er en som i varierende grad og på en eller annen måte har kontroll over andre.

Folkens: Jeg har STÅLKONTROLL over hunden min!

Han kommer alltid på innkalling, jager ikke katter, stikker ikke av når tisper har løpetid, sitter når noen sier sitt, slipper når noen sier slipp, ligger stille når veterinæren undersøker ham, brukes til sosialisering av både menneskebarn og hundevalper, tigger aldri ved middagsbordet, stjeler ikke mat, har månedskort på toget, går løs overalt, går pent i bånd og forbi andre hunder. Ja, du tar tegninga.

Men, og dette er viktig:

Godt lederskap kommer som et resultat av at man er en god hundetrener – ikke omvendt!

Ser du den lille, men gedigne forskjellen her?

Hvis jeg hadde satt meg ned og tenkt hardt på at jeg er en leder, hatt lederskapet som utgangspunkt, så ville vi ikke kommet særlig langt. 

Og nettopp derfor vil du heller aldri møte på en seriøs, moderne, hundetrener eller atferdskonsulent som sier at «problemet ditt ligger i dårlig lederskap».

Det er rett og slett svadaprat.

Bare tenk på hvordan denne bloggen ville vært hvis jeg bare skrev at «dere må være tydelige ledere få en velfungerende hund».

For hva i hulaste betyr vel egentlig det?  

Det er mye er hensiktsmessig at vi har kunnskap om hvordan atferd utvikles som utgangspunkt. Cut the crap, get down to business, og snakke helt konkret om hvordan vi får kontroll over hunden.

Nemlig ved:

  1. Generell trening (Lære hunden å komme når vi roper, ligge stille under skrivebordet, ikke hoppe på gjester, impulskontroll osv). 
  2. Forebygging av problematferd (Lære hunden sosial atferd gjennom sosialisering og å tilpasse seg samfunnet gjennom miljøtrening).
  3. Behandling av eventuell problematferd (Separasjonsangst, aggresjon, frykt, fobier, lydvarhet, tvangstanker, osv.)

En god leder er ikke brutal – heller veldig smart!

Jeg tror at selve rota til denne misforståelsen grunner i en eldgammel, lite sofistikert, oppfatning om at man må være brutal for å få kontroll. Er man ikke det, er man ingen god leder.

Dette er selvsagt også bare tull.

Ikke å si at man ikke kan få kontroll på denne måten! Det kan man i aller høyeste grad. Og mange av oss har opplevd det på kroppen. Selv hadde jeg i barndommen en lærer som slo så hardt ned på alt som, i hans øyne, var feil, og var totalt uimottagelig for det som ble sagt i forsvar, at vi alle mista litt av livsmotet det skoleåret. Vi bare ga opp. Dette er et eksempel på det som kalles lært hjelpeløshet. Man bare stenger butikken, resignerer, fordi det allikevel ikke nytter å gjøre noe med situasjonen. Det er sikkert unødvendig å si at han fikk sparken etter en stund. 

Det er dessverre kjempeenkelt å få en hund til å komme i samme tilstand. For et litt utrenet øye trenger det ikke se brutalt ut heller. Spesielt med hjelpemidler som strupehalsbånd og strømhalsbånd, eller et lite velplassert spark på det riktige stedet i buken. Vips så har du en hund som bare ikke gjør noe, fordi det er tryggest.

Noe som kan se ut som en lydig hund, er i virkeligheten et dyr som bare har gitt opp.

Vil vi virkelig det?

Rent bortsett fra at å påføre hunden denne type påkjenninger

1) har en rekke uheldige bieffekter og 2) strider mot dyrevelferdsloven

vil vi virkelig ha en sånn type kontroll over hundene våre? En kontroll basert på frykt?

Selvsagt ikke!

Vi vil være smarte ledere. Sofistikerte! Snedige!

Vi må bruke de store menneskehjernene våre til å finne måter å få hundene til å oppføre seg som vi vil fordi de selv ønsker det! 

På den måten får du ikke bare stålkontroll – men en hund som vil at du skal ha denne kontrollen!

En hund som kan bli ledet og tatt vare på, ikke bare av deg selv, men hvem som helst!

Er ikke det lederskap, så vet ikke jeg 

-------------

DOMINANS er også et offer for mange misforståelser. Les om det her: Slapp av! Du er allerede alfa

-------------

Obligatorisk lesning for alle hundeeiere: MattilsynetsTrening av hund – hva er lov?

«Det finnes mange oppfatninger om hvordan hunder kan og bør trenes, men det ikke bare opp til deg som hundeeier. Dyrevelferdsloven sier noe om hva du har lov å gjøre.» 

-------------

I sommer skal jeg på et seminar med selveste NANDO BROWN. Seminaret omhandler aggressive hunder. Vet du ikke hvem han er, sjekk han ut, for Dog's sake! 

Du finner han på Facebook, både her og her.

I denne videoen får du et innblikk i hvordan han arbeider med aggresjon. Legg merke til KLIKKER og GODBIT.Powered by Labrador CMS