Hva er problemet?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hei! Vi er to løsningsorienterte forskere som skal blogge litt på forskning.no framover. Les gjerne videre for å bli bedre kjent med oss og hva vi holder på med. Vi har jobbet tett sammen helt siden vi møttes på Gardermoen i 2006. Da var vi på vei til doktorgradskurset ”Etikk, natur og samfunn” på Handelshøyskolen i Bodø, Senter for økologisk økonomi og etikk. Vi er begge siviløkonomer, utdannet fra Norges Handelshøyskole (NHH). Lars Jacob har i tillegg doktorgraden sin fra NHH, mens Sveinung tok sin doktorgrad ved handelshøyskolen ved Karlstads universitet.

I forskningen vår trives vi best i skjæringspunktet mellom økonomi, miljø og samfunn. Samtidig er vi svært nysgjerrige på fenomenet beslutninger, nærmere bestemt sammenhengen mellom hvordan problemer formuleres og hvordan de blir forsøkt løst.

Dette studerer vi i mange ulike sammenhenger, og det tok ikke lang tid fra vi møttes på vei til Bodø til vi begynte å arbeide med vår første felles artikkel ”What’s the problem?”. Senere ble det navnet på nettsiden vår (www.HvaErProblemet.no), og vi figurerer som ”Hva Er Problemet?” både på Twitter og Facebook.

Nå er vi opptatt med et forskningsprosjekt vi kaller ”Bærekraftige forretningsmodeller”. Dette har blant annet resultert i en bok som snart kommer ut på Cappelen Damm Akademisk: Ansvarlig og lønnsom: Strategier for ansvarlige forretningsmodeller. Her viser vi hvordan virksomheter kan utforme og innføre forretningsmodeller hvor ansvarlighet er bygget inn i måten organisasjonen skaper, leverer og kaprer verdi – med andre ord tilnærminger til forretning som forener lønnsomhet med hensyn til samfunn og miljø. Idar Kreutzer, adm. dir. i Finans Norge, har fått lese boken, og han har uttalt seg veldig positivt om den.

Litt mer om oss. Sveinung (f. 1973) er breddefotballtrener, far til to, og er gift med Ingrid. Han er ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer, Avdeling for økonomi og organisasjons-vitenskap. Sveinung er tilknyttet Senter for innovasjon i tjenesteyting, og han er en del av fagmiljøet som vant Kunnskapsdepartementets Utdanningskvalitetspris i 2012 med prosjektet ”BOL – En prakademisk utdanning for unge studenter innen HR”. Sveinung underviser i strategi på NHH Executive, han har flere styreverv og arbeider med ledelsesutvikling, han holder en rekke foredrag og er strategisk sparringspartner for små og store organisasjoner.

Lars Jacob (f. 1979) er far til to smårollinger, gift med Kjersti og musikkmann (blant annet med bandet The Work og plateselskapet Powerblytt). Han er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, hvor han er tilknyttet Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, samt forskningsprogrammene Senter for tjenesteinnovasjon og Beyond Budgeting. Lars Jacob ble tildelt forlagenes fagpris, populært kalt FIBE-prisen, på FIBE-konferansen på NHH i 2012 for artikkelen “Investing with Brain or Heart? A Field Experiment on Responsible Investment”. Artikkelen er skrevet sammen med NHH-kollega Trond Døskeland. Lars Jacob er også en mye brukt foredrags- og kursholder.

Vi skal skrive mer om ansvarlige forretningsmodeller i denne bloggen. Videre skal vi fortelle mer om hva som rører seg i fagfeltet vårt – både ved å berette om egen og andres forskning. Gi oss gjerne tilbakemeldinger på det vi skriver, det setter vi stor pris på!

Hilsen Sveinung og Lars Jacob

Powered by Labrador CMS