Hva skal vi leve av etter oljen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva skal vi leve av etter oljen?

Dette spørsmålet stilles i Vekst2020.no, en kampanje som Norsk Venturekapitalforening har iverksatt for å sikre et vekstkraftig norsk næringsliv. En av de mange utfordringene for gründere som vi skape noe nytt er å få investorer til å investere. Risikoen er høy, og det er en lang vei fra en god idé til en vekstkraftig og lønnsom virksomhet.

(Foto: GD, 23.08.13)

Innlandet er selvsagt ikke et unntak fra denne regelen. Det er derfor gledelig å lese i GD den 23. august at lokale investorer har turt å satse penger på et finansforetak som har som ambisjon å ta opp kampen med de etablerte aktørene. Samtidig er det litt trist å lese tittelen som avisen valgte på saken, hvor vi med fete typer kan lese at “Dalens rikeste etablerer nytt forsikringsselskap”.

Investorer er gjerne rike, det er også grunnen til at de kan våge å gå inn i helt nye virksomheter med usikre fremtidsutsikter. Dette er faktisk penger de risikerer å miste hvis gründerne ikke klarer å realisere ideen sin. Det undrer meg dog at avisen velger å bruke forsiden sin på å formidle dette åpenbare faktum, fremfor å fokusere på det unike i at gründerne har klart å hente inn et så stort beløp fra lokale investorer i et meget konkurranseutsatt egenkapitalmarked.

Det skal sies at selve avisartikkelen er mer nyansert. Men skal vi finne noe å leve av etter oljen er vi blant annet avhengig av risikovillige investorer. Det jeg er litt usikker på er om slike forsider vil inspirere dalens investorer til å investere lokalt i fremtiden, eller om dette vil gjøre det enda vanskeligere for gründerne våre neste gang de har behov for egenkapital.

Jeg heller mot det siste. La oss håpe jeg tar feil.

Sveinung Jørgensen
Førsteamanuensis Høgskolen i Lillehammer
Senter for innovasjon i tjenesteyting

Denne bloggposten ble publisert i GD den 27. august, 2013. 

Powered by Labrador CMS