Afrikas fotball-VM?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Tore Ronglan, forsker, Forskningssenter for trening og prestasjon

Om få dager blåses verdens største idrettsarrangement i gang (ved siden av sommer-OL). For første gang i historien arrangeres verdensmesterskapet i fotball på det afrikanske kontinent. En av FIFAs begrunnelser for tildelingen var at arrangementet kunne bidra til utviklingen av afrikansk fotball. Hva kan de afrikanske lagene klare å få til på hjemmebane?

Noe av fascinasjonen ved fotball er at relativt ressursfattige land – målt i BNP og velstandsutvikling – hevder seg i verdenstoppen. I annen prestisjefylt toppidrett, først og fremst utrykt gjennom Olympiske leker, dominerer rike vestlige land i tillegg til det fremadstormende Kina. ”Idrettens våpenkappløp” er ressurskrevende og plasserer mindre utviklede nasjoner langt nede på medaljeoversikten i vinter- og sommer-OL.

Det er annerledes med fotball. De latinamerikanske landene Brasil og Argentina har dominert verdensmesterskapene lenge. Og det er ikke kun de tradisjonelle fotballstormaktene som kan hevde seg fra Europa – selv om de dominerer i avisenes forhåndsomtale for tiden. Siden (noen) fotballresultater glemmes raskt, la meg repetere fra siste tiår: Kroatia (4,5 mill. innbyggere) tok bronse i VM 1998, Tyrkia tok bronse i VM 2002 og Hellas vant EM i 2004. Hvorfor kan ikke da Kamerun spille seg fram til finalespill i VM i 2010, tjue år etter at laget overrasket verden ved å nå helt til kvartfinalen?

I år går mesterskapet i Sør-Afrika, og hjemmebanefordelen skal ikke undervurderes. Sør-Korea spilte seg helt fram til bronsefinalen i VM 2002 da mesterskapet gikk i Japan og Korea. Det vil nok være en enda større bombe om Sør-Afrika skulle klare noe tilsvarende i år. Da er det større grunn til å håpe på noen av de østafrikanske lagene; Nigeria, Kamerun, Ghana eller Elfenbenskysten.

Ta min egen favoritt, Elfenbenskysten. Laget ligger plassert som nummer noen-og-tjue på FIFA-rankingen, omtrent rundt Norges posisjon. Det er også den eneste statistikken der det er noen som helst likhet mellom de to landene. Elfenbenskystens BNP per innbygger er 1/40 av Norges, halvparten av landets 18 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensen og gjennomsnittlig levealder for menn er 48 år. Men laget er kvalifisert for VM-sluttspillet i motsetning til Norge, og disponerer fantastiske spillere som Didier Drogba (om han blir frisk) og Emmanuel Koné. Dette er en underdog det er verd å holde med.

Eneste usikkerhetsmoment er lagets trener, Sven-Göran Eriksson fra Sverige. Men jeg tror dette kan gå bra uansett.

Powered by Labrador CMS